Overijssel Ossenzijl – Kalenberg – Weerribben

Een fietstocht vanaf buitencentrum De Weerribben is het startpunt voor een zwerftocht te voet, per fiets of per kano. In het centrum vinden we een vaste expositie, die ons alles vertelt over het ontstaan van het natuurgebied, de flora en de fauna.

Ossenzijl (Nedersaksisch: Ossenziel) is een dorp in de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel. Het heeft ongeveer 500 inwoners. Waarschijnlijk dankt het dorp haar naam aan de familie Osse, die een sluis beheerde (Zijl). Ossenzijl ligt aan de Kalenbergergracht, die de Weerribben en Kalenberg via de Linde met de Friese meren verbindt. Tegenwoordig wordt dit water vooral gebruikt door plezierjachten.

Vooral in de zomer trekt Ossenzijl veel toeristen die een dagje naar Nationaal Park Weerribben-Wieden gaan. Ossenzijl ligt in het natuurgebied De Weerribben en dit gebied is al eens uitgekozen tot mooiste plek van Nederland.

In de Weerribben bevindt zich een kleine tjasker, een simpel poldermolentje.

Het molentje is in 1977 gebouwd in het natuurgebied De Weerribben. Met het molentje worden achtergelegen rietlanden van water voorzien.

Even zuidelijker aan de Hoogeweg staan nog een tjasker en de spinnenkopmolen De Wicher.

In 1943 werd op ongeveer dezelfde plek een spinnenkop afgebroken. In 1980 ontstond het initiatief de molen te herbouwen, in samenwerking met Staatsbosbeheer die de molen thans in eigendom heeft. De molen kwam in 1982 gereed. De houten roeden, met een lengte van 12,65 meter, zijn voorzien van het Oudhollands hekwerk met zeilen. Een vrijwillig molenaar laat de molen regelmatig op windkracht met de houten vijzel malen. Vlak bij de molen bevindt zich een tjasker.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *