Groningen De Hoogte – De Werkmanbrug

groningen-de hoogte-de werkmanbrug-bedumerweg-1Rijdend over de Bedumerweg vraag je je misschien wel eens af; wat staat daar in de vijver?

De Werkmanbrug’ is een monument voor de Groningse drukker en kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman die op 10 april 1945, kort voor de bevrijding, door handlangers van de Sicherheits Dienst werd vermoord.

Het kunstwerk heeft de vorm van een hangbrug en bestaat uit zestien roestvrijstalen platen waaruit figuren gestanst zijn.

Deze uitgeslagen vormen verwijzen naar de sjablonen waarmee Werkman veel werkte. De rij gestanste platen die een brug vormen is geïnspireerd op de rijen kranten die achter elkaar van de drukpersen komen. Daarmee is het beeld een eerbetoon aan zowel de kunstenaar als de drukker Werkman.

groningen-de hoogte-de werkmanbrug-bedumerweg-2Hans Rikken maakte ‘De Werkmanbrug’ voor de Gallery Art Show in 1995, het jaar dat door de gemeente Groningen uitgeroepen was tot ‘Hendrik Nicolaas Werkman-jaar’. In eerste instantie was de brug niet weerbestendig, maar toen de gemeente het kunstwerk aankocht om het te plaatsen in de Soendavijver bij de Bedumerweg, verving Rikken de touwen door roestvrijstalen kabels die bestand zijn tegen water, vorst en wind.

Bron: StaatinGroningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.