Groningen Eemshaven – Energiecentrale RWE

nederland 2016, eemshaven, energiecentrale, synergieweg

In de Groningse Eemshaven heeft RWE in 2015 een nieuwe ultramoderne energiecentrale met een vermogen van 1.560 megawatt in bedrijf gesteld. Op 24 augustus 2011 vernietigde de Raad van State, na bezwaren van milieuorganisaties, de Natuurbeschermingswetvergunning die aan energiebedrijf RWE was afgegeven. Nadat RWE op 23 maart 2012 een nieuwe aanvraag met een aanvullende onderbouwing had ingediend, hebben de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe op 19 juni 2012 opnieuw een vergunning verleend voor de Natuurbeschermingswet. Tegen deze vergunning zijn bezwaren en beroepen ingediend. Op 9 september 2015 heeft de Raad van State uitspraak  gedaan waarmee de Natuurbeschermingswetvergunningen nu definitief zijn.

Deze centrale, bestaande uit de eenheden A en B, zal de komende jaren een belangrijke rol spelen in de energievoorziening in Nederland, omdat de elektriciteitsvoorziening betrouwbaar en betaalbaar moet blijven. De Nederlandse overheid heeft om die reden ruim tien jaar geleden de Maasvlakte en het gebied bij de Eemshaven aangewezen als locaties voor nieuwe centrales.

nederland 2016, eemshaven, energiecentrale, synergieweg

Mede vanwege de aanwezigheid van een haven voor de aanvoer van brandstoffen en de beschikbaarheid van voldoende koelwater. RWE is op de uitnodiging van de Nederlandse overheid ingegaan en heeft in de Eemshaven een hypermoderne kolencentrale gebouwd. De centrale is sinds de zomer van 2015 operationeel en maakt sindsdien deel uit van het productiepark van RWE Generation in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *