Groningen gaststad Chess on Tour 2018

Vanaf 12 januari t/m 28 januari vind in Wijk aan Zee het Tata Steel Chess Tournament plaats, het belangrijkste schaakevenement van de wereld, met spelers uit de wereldtopen en een groot aantal amateurs, waaronder de beste schaker ter wereld Magnus Carlsen. Het toernooi wordt ook wel “Het Wimbledon van het Schaken” genoemd. Gedurende twee weken spelen 28 grootmeesters in twee groepen tegen elkaar om de titel.

Naast Wijk aan Zee zijn in 2018 twee buitenlocaties gespeeld; Beeld en Geluid in Hilversum en vandaag, 24 januari, in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Onder grote publieke belangstelling werden de grootmeesters vanmiddag met applaus ontvangen. Rector Elmer Sterken en de Groninger burgemeester Peter den Oudsten verzorgden de opening van het schaaktoernooi. 

Dit jaar wordt de 80e editie van het Tata Steel Chess Tournament gevierd.

Tata Steel is een van de grootste staalproducenten in Europa en levert hoogwaardige en duurzame staalproducten aan veeleisende marktsectoren, waaronder de bouwsector, automobielindustrie, verpakkingssector en de lucht- en ruimtevaartindustrie. Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Het begon 80 jaar geleden (1938) als personeelstoernooi van het staalbedrijf Hoogovens en is ondertussen uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat.

Leuk om te weten is dat studies hebben aangetoond dat de combinatie van denksport, fysieke sport, muziek en cultuur bijdraagt aan de ontwikkeling van het brein, met name bij kinderen. Tijdens het Tata Steel Chess Tournament organiseert Tata Steel daarom diverse evenementen, speciaal voor kinderen.

Foto’s: FocusGroningen – Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *