Wouter van der Laan wint George Verbergstipendium 2017

Het George Verbergstipendium 2017 is toegekend aan Wouter van der Laan. Wethouder Paul de Rook maakte dit vanmiddag 25 januari,  na een motiverende speech over de ontwikkeling van de kunst in Groningen, bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in Academie Minerva. Het stipendium bestaat uit een prijs van tienduizend euro en is in 2004 in het leven geroepen om jonge, talentvolle kunstenaars te stimuleren zich te ontwikkelen in het buitenland.

Het juryrapport over Van der Laan: “Wouter wil al reizend een web van connecties opzetten. De reis start in Academie Minerva en volgt de sporen, de persoonlijke geschiedenissen van drie schrijvers: Nabokov, Jonas Mekas en R.H. Quaytman. Zo worden weer nieuwe sporen getrokken. Wouter verzamelt materialen en data door middel van fotografie, schrijven en beeldend werk. De expositie fungeert als een beeldend reisverslag.”

Jury
Naast naamgever George Verberg zelf bestond de jury dit jaar uit Jan Klug (kunstenaar en docent FMI masters), Hille Engelsma (theorie docent Autonome Beeldende Kunst en vormgeving, Minerva), Robin Punt (hoofd opleidingen Autonome Beeldende Kunst en FMI masters) en Dorothea van der Meulen (dean Academie Minerva en juryvoorzitter).

De jury beoordeelde achttien inzendingen en selecteerde vijf kandidaten (Michiel Westbeek, Jip de Beer/Kaylleigh Beard, Salim Bayri en Hannes Anderson) om hun inzending te presenteren. De jury heeft het college van B&W een winnaar voorgedragen en het college heeft deze voordracht overgenomen. 

Tentoonstelling Marit Westerhuis
Na de uitreiking van het George Verberg Stipendium 2017 werd de tentoonstellingvan Marit Westerhuis geopend. Zij won het stipendium in 2016. De tentoonstelling toont zelfonderzoek in abstracte werken en is te zien van 25 januari tot en met 9 februari in de Koepelzaal van Academie Minerva. 

George Verberg Stipendium
Het George Verberg Stipendium is in 2004 door het stadsbestuur van Groningen in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van George Verberg als directeur van de NV Nederlandse Gasunie. Het stipendium is bedoeld voor studenten en pas afgestudeerden van de bachelor Autonome Beeldende Kunst en masters MFA Painting en MFA Media, Art, Design & Technology (MADtech) van Academie Minerva en Hanzehogeschool Groningen. De gemeente Groningen wil hiermee de ontwikkelings-mogelijkheden voor jonge talentvolle kunstenaars versterken.

 

Eén gedachte over “Wouter van der Laan wint George Verbergstipendium 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *