Groningen groeit gezond

selwerd-de wegwijzer-voeding dijnke voorleesdag (2 van 9)Van voedselbeleid naar hapklare projecten

Gemeente versterkt groeiende maatschappelijke beweging om lekker en gezond te eten

Vandaag presenteert het college van B&W het uitvoeringsprogramma bij de nieuwe beleidsvisie ‘Groningen groeit gezond’ over voedsel voor de stad. Kern van de visie is meer aandacht en zorg voor lokaal voedsel; verantwoord geproduceerd, gezond en het liefst uit de buurt. De gemeente gaat goede ideeën en plannen van bewoners, instellingen en ondernemers op het gebied van voedsel ondersteunen. Dit zijn onder meer buurtmoestuinen, voedsel-evenementen en initiatieven om samen te koken en te eten. Het uitvoeringsprogramma bestaat uit een lijst van 40 projecten en acties om het voedselbeleid in hapklare brokken te serveren.

De gemeente doet dit omdat ze wil bijdragen aan de overgang naar een duurzamer voedselsysteem. Daarom ondersteunt ze de goede ideeën die er op dit gebied al bestaan en die nog gaan komen. De manier waarop is vernieuwend, omdat de gemeente daarbij juist wil aansluiten bij de wensen en initiatieven van inwoners.

Warm houden

Zes speerpunten markeren de accenten in de lijst van projecten en acties. Zo mag er meer ruimte komen voor initiatieven in regelgeving en plekken in de stad voor voedselactiviteiten. Het enthousiasme dat er voor voedsel is, wil de gemeente warm houden om nog meer mensen te inspireren met heldere informatie over wanneer er wat te doen is. Een gezonde leefomgeving bevordert het welzijn van mensen. Natuur en biodiversiteit in je buurt doen goed. Het intensiveren van samenwerking tussen partijen die met voedsel bezig zijn, kan de maatschappelijke beweging voor gezonde voeding groter laten groeien. Nieuwe communicatie en marketing mogen gericht ingezet worden en de gemeente mag ook zelf het goede voorbeeld geven.

Goed, gezond en gezellig eten

Het gemeentebestuur wil dat goed, gezond en gezellig eten voor mensen met een laag inkomen makkelijker wordt. Net als het stimuleren van moestuinieren dicht bij huis. Ook staat het verminderen van voedselverspilling en afval op de agenda en het college wil uiteraard ook doorgaan met de Fairtrade campagne.

Bron: Gemeente Groningen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *