Verruiming winkelopeningstijden vanaf 10 maart

albert heijn -3Levensmiddelenwinkels elke zondagmiddag open

Alle winkels die uitsluitend of in hoofdzaak levensmiddelen verkopen, mogen elke zondag en een aantal feestdagen open tussen 12.00 tot 17.00 uur. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad. Het gaat daarbij om alle supermarkten in de gemeente en alle speciaalzaken in verswaren, zoals bakkers, slagers en groentewinkels.  Als de raad instemt met dit voorstel zou 10 maart de eerste zondagmiddag kunnen zijn waarop die winkels open mogen.  De winkeliers zijn zelf verantwoordelijkheid voor een schone omgeving van hun winkel.
Het college heeft een afweging gemaakt van de mogelijkheden, de risico’s en de mate waarin de sector behoefte heeft aan zondagsopenstelling. Ook zijn de verschillende uiteenlopende belangen, de keuzevrijheid voor de winkelier om zelf te bepalen en de wenselijkheid om de gevoelde oneerlijke concurrentie in de levensmiddelensector op te heffen meegewogen in het voorstel. Dat ziet er als volgt uit:

  • Alle winkels die uitsluitend of in hoofdzaak levensmiddelen verkopen, krijgen de gelegenheid elke zon- en feestdag open te gaan, met uitzondering van Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag en Eerste Kerstdag.
  • Het gaat hierbij om supermarkten en om speciaalzaken in verswaren. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook bonbonwinkels, viswinkels en winkels in natuurvoeding. De regeling geldt niet voor winkels met een ander assortiment die levensmiddelen bijverkopen (zoals een warenhuis dat ook broodjes verkoopt).
  • Om redenen van leefbaarheid, beperking mogelijke overlast voor omwonenden, zondagsrust en herkenbaar ritme stelt het college openingstijden voor tussen 12.00 en 17.00 uur.
  • Winkeliersverenigingen van bijvoorbeeld winkelcentra kunnen zelf besluiten hoe zij met deze mogelijkheid voor levensmiddelenwinkels willen omgaan.
  • Winkels met een ontheffing voor zondagopening tussen 16.00 en 24.00 uur hebben de keuze: óf vasthouden aan de tijden van hun ontheffing óf aansluiten bij de opening tussen 12.00 en 17.00 uur (en afzien van hun ontheffing). Zij ontvangen hierover een brief.

 

Het college hecht eraan te benadrukken dat er geen extra inzet komt vanuit de gemeente voor reiniging. De deelnemende winkeliers zijn zelf verantwoordelijk voor het opruimen van rommel in hun omgeving. In geval de omgeving van een winkel niet schoon blijft, kan deze na een waarschuwing worden uitgesloten van deelname aan de zondagmiddagopening.

 

De gemeenteraad behandelt het voorstel op 27 februari 2013. Als de raad instemt, zou zondag 10 maart 2013 de eerste dag kunnen zijn waarop de levensmiddelenwinkels open mogen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *