Groningen herdenkt massaal

steden nederland, groningen, centrumVanavond om 20:00 uur was het twee minuten stil in Groningen. Na een tocht vanaf de Hereweg bij het Oorlogsmonument werd vervolgens op het Martinikerkhof bij het monument Sint Joris en de Draak ter nagedachtenis van hen die de Tweede Wereld Oorlog niet hebben overleefd, of slachtoffer geworden zijn tijdens oorlogsmissies, de kransen en bloemen gelegd onder grote publieke belangstelling.

In 1959 besloot de provincie Groningen een monument op te richten, omdat alle verschrikkingen van de oorlog niet vergeten mochten worden, Professor L.O. Wenckebach maakte het monument, dat op 23 maart 1959 onthuld werd. Het monument stelt Sint Joris voor, die de draak verslaat. Sint Joris was een heilige uit de Middeleeuwen die de mensen hielp en hen beschermde tegen gevaar. Sint Joris staat voor het goede dat het slechte, de draak, overwint.
Kenmerkend is dat Sint Joris er heel moe uitziet, maar tegelijkertijd heeft hij ook iets krachtigs; hij staat voor een nieuwe toekomst.

Alle foto’s van de herdenkingen: klik hier

Collega Geert van Duinen maakte de volgende reportage: klik hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *