Groningen herdenkt slachtoffers terreurgeweld Parijs

Vanavond tijdens de herdenkingsbijeenkomst werden op de Grote Markt de slachtoffers herdacht van de aanslagen van afgelopen vrijdagavond in Parijs. De herdenkingsbijeenkomsst is een initiatief van de in Frankrijk geboren Gabby Rialland. Ze deed op Facebook een oproep voor de samenkomst. Burgemeester Peter den Oudsten en commissaris van de Koning Max van den Berg waren hierbij aanwezig.

herdenking slachtoffers parijs 03“Niet alleen een aanval op Parijs. Een aanval op onze waarden en normen. We weigeren de oorlog op te pakken die anderen willen voeren. Zorg voor de verbinding vanuit je zelf voor het behoud van een open samenleving. Ze krijgen ons niet klein.”

 

 

De toespraak van burgemeester den Oudsten:

herdenking slachtoffers parijs 02

Beste Stadjers,

De aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdagavond hebben velen geraakt. Ook mij. Plots werd duidelijk hoe kwetsbaar, vluchtig en nietig een mensenleven is. Parijs is in rouw. Wij in Groningen rouwen met de Fransen mee. De aanslagen in Parijs zijn niet alleen gericht tegen Frankrijk. Ook wij zijn getroffen. Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap zijn ook onze waarden. Wij zijn solidair met Parijs. Met Frankrijk.

Morgen wordt in de hele Europese Unie om 12.00 uur een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de recente aanslagen in Parijs. Ik roep alle inwoners van Groningen op morgen mee te doen aan de herdenking. Sta in uw eigen omgeving thuis of op het werk samen met uw familie, vrienden en collega’s stil bij wat Parijs – wat ons – vrijdagavond is overkomen. En vooral: praat er met elkaar over.

Ik wens u een goede herdenking.

herdenking slachtoffers parijs 01

In de landen van de Europese Unie wordt maandag om 12.00 uur een minuut stilte gehouden om de 127 doden te herdenken. De gemeente roept de Stadjers op, daaraan mee te doen.

De Martinitoren is verlicht met het blauw-wit-rood van de Franse vlag. De speciale verlichting is een initiatief van de Groninger Bjorn Eerkes. Zijn 20 sjouwers hebben de spullen zelf de trappen op naar boven gebracht omdat de kraan niet werkte vanwege de wind.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.