Groningen herdenkt twee jaar oorlog in Oekraïne

Vandaag op 24 februari herdenken we de grootschalige Russische invasie van Oekraïne, nu twee jaar geleden. Herdacht worden degenen die zijn omgekomen in de oorlog en steunen we hen die blijven vechten en zich inzetten voor Oekraïne.(foto’s: Jan Hendrik van der Veen)

Zo ook in Groningen waar het koor Femmes Majeure de stationshal optrad, een mars door het centrum was georganiseerd een gesproken werd op de Nieuwe Markt.

Rond half vijf een programma op de Nieuwe Mark bij Forum Groningen en vanwaar een mars door de binnenstad van Groningen werd gelopen en weer eindigde op de Nieuwe Markt waar een aantal toespraken werden gehouden in aanwezigheid van de Groninger burgemeester Koen Schuiling die een pastend kunstwerk in ontvangst mocht nemen. De mars werd georganiseerd door De Sociale Brigade.

De Groninger wethouder Carine Bloemhof reikte een gevulde schoenendoos met schoolspullen uit. Vanuit Haren waren een aantal meisje uit Haren een actie gestart met het doel vijfduizend gevulde schoendozen voor de kinderen in Oekraïne. Er is gebrek aan veel en middels deze bijdrage wordt gehoopt dat ze zich kunnen uitten en gebeurtenissen van zicht af te schrijven.

De vooruitzichten maken niet alleen de Oekraïnes niet vrolijk. Met de Russische dreiging vinden er inmiddels middels allerlei militaire oefeningen plaats en wordt er hard gewerkt onze achterstand n in militaire middelen in te halen. Er is een tekort aan munitie, Europa steurt Oekraïne de komende vier jaar met vijftig miljard en het antwoord van America voor steun blijft uit.

Tekst gaat door onder de galery:

We hopen dat snel over vrede gesproken kan worden en dat het leed en de dood van duizenden militairen en bevolking kan stoppen en zij die in Russische strafkampen zitten weer terug kunnen keren en dat verder escalatie mag uitblijven.

Leve Oekraïne! Slava Oekraïne!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *