Groningen Meerstad

Meerstad is een in september 2008 gestart project van de Groninger gemeenten Slochteren en Groningen.
steden nederland, meerstad

De naam verwijst naar de combinatie van meer en stad, maar ook naar de vier MEER-dorpen in dit gebied: Middelbert, Engelbert, Euvelgunne en Roodehaan.

Project
Volgens de oorspronkelijke plannen zouden 9100 woningen moeten worden gebouwd op een oppervlakte ter grootte van de stad Groningen. In dit project wordt het stuk landbouwgrond tussen Groningen, Engelbert en Harkstede deels onder water gezet. Hierbij wordt naast een woonwijk ook natuur aangelegd. Het is qua opzet vergelijkbaar met het Blauwestad-project in Oost-Groningen, maar de voorzieningen worden pas aangelegd waar en wanneer ze nodig zijn, niet al van tevoren in het hele plangebied. Dit moet meer flexibiliteit bieden in geval van tegenslagen. Enkele motieven voor het aanleggen van Meerstad zijn de behoefte aan meer woongelegenheid en nieuwe natuurgebieden, het concurreren met de Friese meren op het gebied van watersport en concurrentie met het Blauwestad-project, waarvoor soortgelijke motieven golden.

Problemen
Het Meerstadplan is omstreden omdat de exploitatie ernstig tegenvalt. De planning was gebaseerd op een verkoopprognose van 600 woningen per jaar. Nu wordt uitgegaan van 150 woningen in 2010, oplopend tot 600 in 2016. De planning was oorspronkelijk om Meerstad in 2025 op te leveren. Schattingen gaan nu al uit van 2035 of 2040. Meerstad kost de gemeente Groningen zo’n 1 miljoen euro aan rente per maand.

verkiezingen pvda frank de vries-1Op 22 december 2011 maakte de Groninger wethouder Frank de Vries bekend, dat het verlies is opgelopen tot 60 miljoen euro. Het project Meerstad zal daarom nog verder worden afgeslankt en het woningvolume wordt teruggebracht van 9100 naar 6500. De vier deelnemende bouwbedrijven trekken zich terug uit de exploitatiemaatschappij en beperken zich tot de bouw en verkoop van woningen. Volgens De Vries zou de gemeente, die als enige verder gaat met de ontwikkeling van Meerstad, op die manier slagvaardiger kunnen opereren. Van het verlies komt 40 miljoen voor rekening van de gemeente Groningen, die daar bovenop nog 52.5 miljoen reserveert voor eventuele nieuwe tegenvallers. Voor de resterende 20 miljoen staan de overige partijen garant, waaronder de gemeente Slochteren en de provincie Groningen.

Bron: Wikimedia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *