Groningen Ontzet | Bommen Berend wandeling

Vanmiddag, 28 augustus, de intocht van het Bommen Berend wandel leger op de Grote Markt in het centrum van Groningen. Gisteren werd de route van Bommen Berend 350 jaar geleden in de etappe Coevorden – Assen gewandeld in verschillende afstanden (25 -70km) en vandaag Assen – Groningen (10 -40km). De intocht was een kleurrijk en heus spektakel. Kinderen van groep 7 van de St Michaelschool zongen een moderne versie van Het Nagtegaeltje waarmee de studenten-compagnie op de stadswallen de vijand indertijd had afgeleid. 

Als afsluiting werd het Convenant van de vrijheid ondertekend door Burgemeester Koen Schuiling van Groningen en Loco-burgemeester Jeroen Huizing van Coevorden en de bevrijders van Groningen en Coevorden: Carl von Rabenhaupt en Mijndert van der Thijnen. Ten slotte begeleidde het Martini Carillion het Gronings Volkslied. 

Op 28 augustus 1672, precies 350 jaar geleden, werd er een eind gemaakt aan het beleg van Bernhard von Galen, de bisschop van Münster. Beter bekend als: Bommen Berend. Voor Groningen betekende dit het einde de belegering en voor Coevorden het einde van de bezetting door het leger van Bommen Berend.

Foto’s: Rieks Oijnhausen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *