Groningen Oosterparkwijk – Hurkende vrouw met kruik

groningen-oosterparkwijk-nachtegaalstraat-beelden-hurkende vrouw met kruik-1Een halfnaakte jonge vrouw, die in gedachten verzonken lijkt, hurkt bij het water om haar kruik te vullen. Dit beeld staat in de vijver bij de Nachtegaalstraat in de Oosterparkwijk in Groningen.

De gemeente Groningen kocht het beeld in 1955 aan. Een paar jaar daarvoor was het in gipsen uitvoering te zien geweest op de Sonsbeek-tentoonstelling in Arnhem.

groningen-oosterparkwijk-nachtegaalstraat-beelden-hurkende vrouw met kruik-3Gerrit Bolhuis kreeg van de gemeente de opdracht het ‘fonteinbeeld’, zoals hij het zelf noemde, in steen uit te voeren. In 1954 maakte Hurkende vrouw met kruik deel uit van een beeldententoonstelling in het Stadspark in 1954 in het kader van het 68ste lustrum van de Rijksuniversiteit Groningen.=

groningen-oosterparkwijk-nachtegaalstraat-beelden-hurkende vrouw met kruik-2Het beeld, dat in 1955 zijn huidige plek kreeg, staat in de vijver. Deze plek is gekozen omdat de kunstenaar van mening was dat het daar het beste beschermd zou zijn tegen kinderen, die er anders op zouden kunnen klimmen.

’s Winters wordt Hurkende vrouw met kruik wegens haar kwetsbaarheid door Stadsbeheer met een bekisting beschermd.

Bronzen uitvoeringen van dit beeld bevinden zich in Amsterdam aan een speelvijver en in Den Haag.

Bron: Staat in Groningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.