Centrale plek Treslinghuis Oosterparkwijk feestelijk geopend

groningen-oosterparkwijk-treslinghuis-opening-1Na een intensieve verbouwing van een jaar en dankzij de samenwerking met veel verschillende partners, heeft het Treslinghuis een centrale plek in de Oosterparkwijk weten te veroveren. Dit werd afgelopen vrijdag 20 september gevierd met een feestelijke opening op vrijdag 20 september aanstaande.

Geschiedenis in een notendop
Het Treslinghuis is oorspronkelijk gebouwd in 1913-1915 als een ‘verzorgingstehuis voor de a-socialen’. Het lag in die tijd buiten de bebouwde kom. In de jaren dertig diende het huis onder meer voor de opvang van TBC-patiënten. De stad Groningen heeft het Treslinghuis ingehaald waardoor het Treslinghuis zich in het hart van de Oosterparkwijk bevindt. In 1959 is het huis vernoemd naar Tjalling Petrus Tresling, een Groninger advocaat die zich in de eerste helft van de negentiende eeuw inzette voor maatschappelijk misdeelden. De meeste stadjers kennen het Treslinghuis nog als verpleeghuis (nu Innersdijk). In 2005 heeft Nijestee het pand een maatschappelijke bestemming gegeven: jongerenwoningen werden gerealiseerd en Stichting Wing en Stichting Huis kregen onderdak. De voormalige eetzaal werd ingezet om activiteiten voor wijkbewoners te kunnen laten plaatsvinden. Stichting WerkPro (voormalig Werkprojecten Groep) nam het stokje over van Wing na hun faillissement. De afgelopen jaren is er veel energie gestoken in het moderniseren en herinrichten van het pand om als centraal punt in de wijk breed dienstverlening te kunnen bieden aan de Oosterparkwijk.

Treslinghuis anno nu
Vandaag de dag kunt u hier terecht met al uw (hulp-)vragen bij de Maatschappelijke en Juridische Dienstverlening (MJD) en het Steun- en Informatiepunt (STIP) tijdens de inloopspreekuren. U kunt het STIP ook bellen voor klusjes in huis of tuinonderhoud wat u zelf niet kunt uitvoeren. De Stipmedewerkers schakelen dan Hulpdienst Noord-Oost (Humanitas) of het Tuinteam Oosterparkwijk voor u in. De bewonersorganisatie Oosterparkwijk en de redactie van de Wijkkrant Oosterparkwijk houden spreekuur en werken vanuit het Treslinghuis.

Eén gedachte over “Centrale plek Treslinghuis Oosterparkwijk feestelijk geopend

  1. Dit is een geheel andere prangende vraag van mij. Op de plek waar het treslinghuis heeft gestaan, staat nu een woningflat van nijestee. Bij de ingang van het woninggebouw, loop je tegen een muur aan met daarop bevestigd een kunstwerk van steen? gelijkend op mensen in een lighouding de toeschouwer aankijkend. Dit kunstwerk komt uit t voormalig treslinghuis. Wie weet wie de maker is? Dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *