Groningen op weg naar Koningsdag

Traditiegetrouw zullen deze Koningsdag in de ochtend de klokken van de Martinitoren luiden ter ere van de verjaardag van ZKH Willem Alexander van Oranje. Helaas is dit een van de weinige tradities die dit jaar door kan gaan. Evenals vorig jaar kan ook dit jaar Koningsdag niet doorgaan zoals we gewend zijn. Als alternatief maakt de Oranjevereniging daarom dit jaar een video, Rondje Koroningsdag! Vandaag 23 april de opnames voor deze video die zich afspeelt in de stad en waar bekende Groningers de hoofdrol hebben.

De bekende Groningers komen aan het woord en vertellen over hun beleving van Koningsdag in combinatie met de huidige Corona pandemie. “De Koningsdagtraditie heeft een belangrijke verbindende kracht binnen de samenleving. Daarom vinden we het jammer dat het dit jaar niet door kan gaan maar gezondheid en veiligheid staan voorop. Samen kunnen we verspreiding van het virus voorkomen en ons door deze pandemie heen slaan”, aldus Peter van der Linde, Voorzitter Oranjevereniging Groningen.

De video “Rondje Koroningsdag” wordt gepresenteerd door Arno van der Heyden en Janine Abbring. Enkele van de bekende Groningers die in de film te zien zijn, zijn Burgemeester Koen Schuiling, Bert Visscher, Stadsdichter Myron Hamming, Thomas Koenis, en Kortingskoningin Gea Kramer. “Daarnaast hebben we een paar verrassingsoptredens die we in de video monteren”, zegt Hink Jan Apotheker bestuurslid van de Oranjevereniging en verantwoordelijk voor de productie van Rondje Koroningsdag.

Op de website van de Oranjevereniging is dit jaar een quiz te vinden. Deelnemers aan de quiz kunnen leuke prijzen winnen door het invullen van vragen over onze geliefde stad Groningen. In de video zal ook een aantal van de antwoorden verwerkt zijn, de moeite waard dus om even te kijken. Oog-TV zal “Rondje Koroningsdag” op Koningsdag uitzenden. Uiteraard kun je de video ook bekijken via de website van de Oranjevereniging waar hij op 27 april om 12:00 uur première zal gaan.

Op Koningsdag zelf kun je thuis ook leuke dingen doen om de verjaardag van de Koning te vieren, zo zijn de speeltuinen bijvoorbeeld open. Om 10:00 uur wordt het Wilhelmus gespeeld, zing mee vanaf je balkon, vanuit je voordeur of in de tuin. Ook aan de ouderen is gedacht, meer informatie hierover en over de landelijke activiteiten is te vinden op de site van de oranjebond, www.oranjebond.nl. Om 16:30 uur sluiten we de dag af met de Nationale Toost en proosten we op de Koning.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *