Groningen start pilot Raad van Kinderen

De gemeente Groningen start in september met de pilot Raad van Kinderen. De stad doet samen met vier andere gemeenten mee aan de pilot. De Raad van Kinderen in Groningen gaat nadenken over oplossingen voor kinderen die opgroeien in armoede. De Raad van Kinderen bestaat uit 39 kinderen van groep 7 van de basisschool tot en met de tweede klas van de middelbare school. De kinderburgemeester gaat deze raad voorzitten en vertegenwoordigen in de gemeenteraad.

Wethouder Jeugd Mattias Gijsbertsen: “Ik vind het belangrijk dat we meer met kinderen praten in plaats van over ze praten. Kinderen weten als geen ander wat hun leeftijdsgenootjes nodig hebben voor een fijn leven. Met de Raad van Kinderen, het jongerenpanel, de jongerenombudsman en de kinderburgemeester heeft de stad daarvoor diverse mogelijkheden.”

Landelijke samenwerking
De pilot is een samenwerkingsverband met de Missing Chapter Foundation, opgericht door Prinses Laurentien. De organisatie zet zich in om kinderen een stem te geven in besluitvorming en zo de belangen van toekomstige generaties mee te nemen. Met de Raad van Kinderen denken kinderen structureel mee met bedrijven en organisaties over strategische en maatschappelijke vraagstukken. Zij geven adviezen over mogelijke oplossingen. Bedrijven en organisaties gaan hiermee aan de slag.

Kinderarmoede-index
In samenwerking met de andere deelnemende steden Den Haag, Leiden, Deventer en Breda ontwikkelt de Raad van Kinderen ook de Kinderarmoede-index. Deze index geeft inzicht in de collectieve inspanningen in Nederland op het gebied van armoede. De index voedt discussies binnen en tussen gemeenten en biedt de gemeenten hulp bij een effectieve aanpak van armoede.

Foto: Siebrand Wiegman

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *