Groningen van toen | Actie tegen Munitietreinen

Op 18 januari 1982 stonden ook in Groningen actievoerders klaar voor een blokkade van het munitietransport van de Eemshaven richting West-Duitsland. De Nederlandse Spoorwegen transporteerden zo’n 1200 ton munitie uit het Amerikaanse schip U.S. American Ranger in de Eemshaven in 24 transporten naar het Amerikaanse leger in West-Duitsland.

De actievoerders slaagden er die dagen in de eerste twee proeftransporten met munitie vele uren op te houden, bij de stad Groningen en bij Deventer. Op beide plaatsen moest de Mobiele Eenheid er aan te pas komen om de treinen hun weg te laten vervolgen.

In de nacht van maandag op dinsdag hielden in Deventer ongeveer honderd betogers het eerste transport anderhalf uur op door op de rails te gaan zitten. Het tweede transport liep diezelfde nacht vast in Groningen. De munitietrein stuitte op een blokkade van zo’n driehonderd demonstranten tussen het Noorderstation en de Zonnelaan in Groningen. Ze waren in groepjes, in elkaar gehaakt, op de spoorbaan gaan zitten.

Een peloton van de Groninger gemeentepolitie in ME-uitrusting probeerde de betogers eerst duwend, trekkend, met de wapenstok prikkend en dragend van de rails af te halen. Met kleine stukjes reed de munitietrein daar achteraan. „Doorritsen” heette deze politietactiek. Dat nam veel tijd en bovendien sloten de weggesleepte demonstranten zich weer achter bij de blokkade aan.

Waarschuwing

De politie waarschuwde dat ze zo nodig „fors geweld” ging gebruiken. Er volgde een felle charge met de wapenstok. In enkele minuten werden de betogers van de spoorbaan weggeslagen. Uit woede hierover gooiden verschillende actievoerders stenen naar de politiebusjes en naar de locomotief van het omstreden treinstel. Eén van de stenen sloeg door het ruitje van de locomotief en bezorgde de machinist een lichte verwonding. Ook enkele actievoerders raakten licht gewond. Aanhoudingen werden er niet verricht. Na verwisseling van de machinist, op het hoofdstation in Groningen, liep de tweede munitietrein even voor Assen nieuwe vertraging op.

Dit keer was het een tikkende nepbom, waar de Explosieven Opruimingsdienst eerst naar moest kijken, voor de trein door kon rijden. In Deventer ging het heel wat rustiger toe. De tweede munitietrein heeft daar dinsdag van ’s morgens negen uur tot aan het eind van de middag stil gestaan op het spoorwegen placement. De trein kon pas doorrijden nadat ’s middags een zit blokkade van ongeveer vijftig antimilitaristen op het baanvak Deventer-Zutphen was opgeruimd door de ME. Dinsdag bleek dat de autoriteiten in Overijssel alleen maandag op acties hadden gerekend. Nadat de Overijsselse ME ’s nachts in actie was geweest was geen aflossing voorhanden, toen zich dinsdagmorgen nieuwe betogers verzamelden. Zij wilden de tweede munitietrein tegenhouden. Ze verzamelden zich bij een voormalige onbewaakte spoorovergang aan de rand van de Deventer buurtschap Colmschate. Pas ’s middags om half vijf verscheen de ME. De blokkade werd binnen een half uur door honderd ME’ers in vredestenue, in bijna gemoedelijke sfeer, opgeruimd.

Bron: Volkskrant 20 januari 1982 Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *