Groningen waterstof hoofdstad van Europa | Waterstof Experience Center tijdens Eurosonic Noorderslag

Bij haar opening van het Waterstof Experience Center vanmiddag op de Grote Markt in het centrum van Groningen, maakte wethouder Economische zaken Carine Bloemhoff er geen geheim van om het resultaat van de waterstof-initiatieven internationaal onder de aandacht te brengen. En niet alleen de gemeente Groningen.

Alle foto’s FocusGroningen: klik hier

Symbolisch een vlam ontstoken bij deze ambitie:

Samen met verschillende partijen hebben ze. dit jaar het podium dat Eurosonic Noorderslag Groningen aangegrepen om Groningen als waterstof-regio met talloze waterstof-initiatieven te promoten. En niet onterecht, immers met ruim 40.000 bezoekers tijdens het grootste muziekfestival in Europa en de aanwezigheid van vele landen uit Europa de kans om Groningen te presenteren als de waterstof hoofdstad van Europa  ‘Groningen Hydrogen Capital’.

Rondleiding langs de diverse initiatieven:

Het Experience Center is een expositie waar het publiek op een aantrekkelijke wijze kennis kan maken met de diverse mogelijkheden die waterstof biedt. In drie speciaal daarvoor ingerichte Domes pal tegenover het stadhuis worden bezoekers geïnformeerd over de rol van waterstof in de energietransitie, concrete toepassingen, kansen en perspectieven in de toekomst, en concrete mogelijkheden voor opleiding, werk en business. Dat gebeurt aan de hand van de thema’s “wat is waterstof?”, “wat doen we nu en in de toekomst met waterstof?”, en “wat betekent waterstof voor jou?”.

Bussen en auto’s op waterstof zijn al redelijk bekend. Maar inmiddels zijn er bijvoorbeeld ook al aggregaten, treinen en schepen waarbij waterstof als brandstof wordt gebruikt. De expositie laat zien dat er al veel gebruiksmogelijkheden zijn in het vervoer, de industrie en in de eigen woning. Er is ook aandacht voor de noodzaak van de energietransitie, de diverse samenwerkingsverbanden rondom waterstof en de waterstofopleidingen aan mbo, hbo en wo.

Het Waterstof Experience Center is tot stand gekomen door een unieke samenwerking van Eurosonic Noorderslag, MissieH2, New Energy Coalition, EnTranCe, Gasunie, Enexis, RWE, Noorderpoort, Alfa-college, Ondernemersfonds Groningen en de gemeente en provincie Groningen.

Het Waterstof Experience Center is van woensdag 18 januari 16.00 uur t/m zaterdag 21 januari 2023 18.00 uur gratis toegankelijk voor publiek en bezoekers van Eurosonic Noorderslag.

Waterstofhoofdstad van Europa

In Groningen ervaren ze de noodzaak om zo snel mogelijk alternatieven te vinden voor fossiele brandstoffen. Ze zetten hun brede ervaring, als hoofdstad van de energieregio, in om volop gebruik te maken van de mogelijkheden die waterstof biedt.

Groningen ontwikkelt zich in rap tempo tot de Waterstofhoofdstad van Europa. Groningen hebben in hun regio de mensen, de kennis en de infrastructuur om voorop te lopen in de energietransitie. Dat is goed voor het stimuleren van de regionale werkgelegenheid, maar draagt ook bij aan het oplossen van een wereldwijd klimaatprobleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *