Is er een toekomst voor de garnalen visserij en haar tradities?

Altijd gezellig een bezoekje aan de haven van Lauwersoog waar de ijverige garnalen vissers altijd bezig zijn om weer dat te vangen waar wij als consumenten van kunnen genieten zoals een visje of een portie garnalen. En het pellen van de garnalen op de platbodem om het Wad een gezellige bezigheid en genieten.

Het archief geeft ons de volgende impressie van Jan Hendrik van der Veen 

Steeds meer sectoren ondervinden de problemen om te voldoen aan de milieu en natuurwetgeving. Voor het vangen van garnalen langs de kust hebben vissers een nieuwe natuurvergunning nodig. De vergunning eindigde 31 december 2022 en de nieuwe laat nog even op zicht wachten wat te maken heeft met de stikstofregels. Tot 1 oktober lezen we geeft het ministerie de sector de tijd om te kunnen voldoen aan de regels.

Natuurorganisaties

Een groot aantal natuurorganisaties hebben een zogenaamd handhavingsverzoek ingediend bij de overheid. De organisaties beweren dat er steeds meer aanwijzingen zijn de garnalenvisserij gevolgen heeft voor de natuur in onze mooie Waddenzee.

 

Het zal lastig worden voor de garnalenvissers om aan alle eisen te voldoen. Steeds vaker wordt melding gemaakt dat vissers er mee stoppen en geen toekomst perspectief meer zien. Laten we hopen dat de Lauwersoog een bezoekje waard blijft om van de visserij te kunnen genieten en dat de historische tradities in Zoutkamp blijven bestaan.

Eén gedachte over “Is er een toekomst voor de garnalen visserij en haar tradities?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *