Groninger Rundvee Show 2020 in Bedum | Trots op het boer zijn

Vandaag, zaterdag 22 februari, strijden dertig Groninger veehouders om de hoogste eer op de Groninger Rundvee Show.  Op de gebruikelijke locatie, zorgmanege “De Bonte Schimmel” te Bedum, verschenen ruim 150 runderen in de ring tijdens de éénentwintigste editie van deze provinciale wintershow. Naast de individuele keuring werden ook de bedrijfscollecties getoond.

Om 09.30 uur verschenen de eerste koeien in ring 1. In ring 2 werden de kalveren en de pinken gekeurd. Bij de kalveren, die voorgebracht werden door kinderen t/m 12 jaar, viel de prijs kampioen Voorbrengen en een kampioen Beste Toilet te behalen. De pinken tussen 11 en 20 maanden oud werden voorgebracht door kinderen van 13 t/m 18 jaar. Bij de pinken ging de strijd om exterieur, toilet en showmanship.

Alvorens het vee te showen werd er druk gewerkt aan het toilet en het was weer een genot om te aan schouwen op welke wijze de jongeren met hun vee omgaan. En zij niet alleen uiteraard. Met alle discussies over het stikstof probleem en de bijbehorende problemen merk je tijdens de show dat boeren niet zo maar boeren is. Daar komt heel wat bij kijken en de waardering voor de boer is deze dag alleen maar toegenomen en we spreken de wens uit dat de jongere generatie perspectief blijft houden om het vak boer zijn te kunnen blijven uitvoeren.

Leerlingen van het MBO Terra in Groningen hebben vanuit het vak Regio Leren het project Showmanship uitgevoerd en verzorgden dan ook het onderdeel pinken. Voor de jongste deelnemers heeft het bestuur ook een leerzame oefenochtend georganiseerd. Wilco Stolwijk heeft hen de fijne kneepjes van het vak geleerd, zodat ook zij wisten hoe zij op de keuringsdag met hun kalfje mochten gaan ‘stralen’.

Naast een algemeen kampioen melkgevend zal er ook een kampioen niet-melkgevend worden gekozen, tijdens het defilé Aan het einde van de keuring werd een algemeen kampioen melkgevend en een kampioen niet-melkgevend gekozen.

De jury van deze dag bestond voor de koeien uit W. de Bruin uit Goudriaan. J. Posthumus uit Hurdegaryp en A. Sietzema-de Jong uit Gorredijk namen dit jaar de keuring van de kalveren en pinken voor hun rekening.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen – FocusGroningen

 

Eén gedachte over “Groninger Rundvee Show 2020 in Bedum | Trots op het boer zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *