Gronings raadslid Wieke Paulusma wint Europese prijs | Coöperatieve Wijkraad Oosterpark

foto: focusgroningen

Het Groningse D66-raadslid Wieke Paulusma heeft woensdagavond 4 december één van de Innovation in Politics Awards 2019 gewonnen. Dat is een Europese prijs voor politieke vernieuwing. Paulusma won in de categorie ‘democratie’ vanwege haar betrokkenheid bij de Coöperatieve Wijkraad in de Oosterparkwijk.

Paulusma na de prijsuitreiking in Berlijn: “Deze prijs is een enorme erkenning voor wat we proberen te doen in Groningen. Dat is het herstellen van vertrouwen, het organiseren van het gesprek, het bedenken van oplossingen met inwoners, raadsleden en ambtenaren.

Oplossingen die daarmee van ons allemaal zijn. Ik ben ontzettend trots op iedereen die z’n nek uitsteekt en met tomeloos veel energie en met vallen en opstaan bijdraagt aan democratie op wijkniveau. Trots op al die mensen die ervoor hebben gezorgd dat de Coöperatieve Wijkraad nu een Europees voorbeeld is.”

Democratische experimenten

De Coöperatieve Wijkraad Oosterparkwijk bestaat sinds 2017. Paulusma is één van de initiatiefnemers. De wijkraad is één van de democratische experimenten in Groningen waarmee de gemeenteraad heeft ingestemd. In de wijkraad zitten 11 inwoners van de Oosterparkwijk en een aantal leden van de Groningse gemeenteraad. Samen nemen ze beslissingen over de wijk. Loting heeft bepaald welke wijkbewoners in de wijkraad zijn gekomen.

De Oosterparkwijk in Groningen is de eerste wijk in Nederland met een coöperatieve wijkraad. De afspraak is dat de gemeenteraad de beslissingen van de wijkraad overneemt.

De Innovation in Politics Awards bestaan sinds 2017 en zijn een initiatief van het Innovation in Politics Institute. Dit instituut houdt zich bezig met versterking van de democratie in Europa. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *