Grote zorgen over de veranderende zorg

patrimonium, paasgroet rikkiJe bent 93 jaar en woont op je zelf. Het lichaam kan niet alles meer en met een beetje hulp van zes uren per week wordt je huishouding onderhouden want alleen kun je dit niet meer. Geen familie in de buurt en op je zelf aangewezen. Dan komen ze van de gemeente langs om je situatie te beoordelen. De vertegenwoordiger van gemeente laat weten dat 4,5 uur in plaats van de huidige 6 uren wel genoeg is voor deze alleenstaande bewoner. U begrijpt verzet alom, want het lichaam kan niet alles meer en hoe moet het dan zo in je eentje? Niemand die even de boodschappen kan doen of een arm om je heen die denkt Nee zo kan het niet maar ik heb de opdracht te bezuinigen. We maken er 5 uren van, maandags 3 uren en woensdag 2 uren is het voorstel wat voorgelegd gaat worden. De vertegenwoordiger met een goed resultaat naar huis maar de bewoners achter laten in zak en as over hoe het verder moet om zo lang mogelijk op je zelf te kunnen staan. Geen warme decembermaand maar zorgen op de oude dag met dank aan de liberalen en de sociaal democraten.

Een tweede situatie doet zich voor waar een gehandicapte persoon op zich zelf moet gaan wonen en wel in een andere wijk maar waar de verzorging niet goed is geregeld. De persoon heeft nog nooit op zich zelf gewoond en zorgt slecht voor zichzelf. Een paar dagen per weer peddelt hij tussen wijk A en wijk B naar zijn ouderlijke omgeving waar men constateert dat het niet goed gaat met de gezondheid ten gevolge van het ontbreken van onvoldoende hulp. Na een cyclus van drie maanden wordt de persoon een week opgenomen in het ziekenhuis om aan te sterken. De kosten van een verpleegdag liggen rond de 700 euro per dag dus een week 4900,00. We krijgen de kosten dus als een boemerang terug als blijkt dat er onvoldoende zorg wordt verleend. Met dank aan de liberalen en de sociaal democraten die de veranderde zorg bepleitten maar de zwakkeren niet meer beschermen maar aan hun lot overlaten.

Ja een paar voorbeelden uit de praktijk. Vele ouderen hebben slapeloze nachten omdat ze niet iemand hebben die voor ze zorgt en aangewezen zijn op de bestaande voorzieningen. Daar mag en kan niet op bezuinigd worden als we de ouderen langer op zichzelf willen laten wonen.

Kent u ook schrijnende gevallen? Mail naar de redactie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *