Halfmiljoen hondenbelasting voor algemene middelen

hondenDe hondenbelasting over 2013 levert de gemeente Groningen, na aftrek van de kosten vorig jaar 501.000 euro op.

In antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren zeggen burgemeester en wethouders geen ruimte te zien om van de heffing van hondenbelasting af te zien. Het geld dat de gemeente aan de ‘hond’ verdient wordt ingezet voor onderhoud van straten, groenvoorzieningen, sportcomplexen en schoonmaken van de stad. Daarnaast is Groningen jaarlijks ruim een ton kwijt aan zaken die met hondenbezit te maken hebben.

Opbrengst:                                      € 816.000

Kosten:
Handhavingskosten                         €   85.000
Overige administratieve kosten       € 230.000

Opbrengst                                        € 501.000

Gezien de financiële situatie van de gemeente is het afschaffen van de hondenbelasting geen optie. De hondenbelasting is geen doelbelasting. De opbrengsten ervan worden deels gebruikt voor kosten die gerelateerd zijn aan hondenbezit en daarnaast via de algemene middelen ingezet.
Voor de volledigheid: de algemene opruimplicht is niet samen met een totale aanlijnplicht ingevoerd. De aanlijnplicht bestond al, losloopgebieden en routes vormen hierop een uitzondering, aldus de gemeente Groningen.

Eén gedachte over “Halfmiljoen hondenbelasting voor algemene middelen

 1. Als ergens een belasting op wordt geheven moet deze ook gebruikt worden, zo staat in de wet, voor het doel waar deze belasting voor wordt geheven en dat wordt in het geval van de hondenbelasting niet gedaan.
  Deze komt in de pot algemene middelen wat inhoud dat daar ook kapotte stoeptegels, putdeksels, verzakte stoepranden etc, uit worden betaald.
  Dit soort zaken profiteert iedereen van, OOK hondenhaters.
  Mijns inziens zou het eerlijker zijn een algemene heffing voor iedereen in te voeren zodat de zaken waar iedereen gebruik van maakt ook door iedereen betaald wordt en de hondenbelasting gebruikt gaat worden voor hondenbezitters door bijvoorbeeld poepzakjes aan te bieden zoals in Assen wordt gedaan (daar wordt overigens geen hondenbelasting geheven en ze bieden deze service toch aan de hondenbezitter).
  Of de aanschaf van een machine, denk daarbij aan een motor met septictank, die ongelukjes kan opruimen (ook weer een beetje werkgelegenheid) en MEER afval bakken voor poepzakjes in losloopgebieden.
  In het Pioenpark in de Oosterparkwijk stikt het van de afvalbakken en daar mag geen hond loslopen maar in het park Selwerd zijn er maar vier waarvan er twee in het losloopgebied staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *