Thuiswonende jongeren niet gekort dankzij CDA

cdaDankzij een wijzigingsvoorstel van het CDA zal een groep jongeren tussen de 18 en 20 die nog thuis woont, niet worden gekort op hun bijstandsuitkering. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor dit voorstel, dat was ingediend door CDA woordvoerder Pieter Heerma.

Volgens de nieuwe bijstandsregels krijgen bijstandsgerechtigden vanaf volgend jaar een lagere uitkering als ze de kosten van levensonderhoud kunnen delen. In het wetsvoorstel wordt al geregeld dat de kostendelersnorm niet geldt ten aanzien van studenten. Heerma: “Het CDA vindt het wel zo logisch dat deze uitzonderingspositie ook zou moeten gelden voor jongeren met een baan rond het minimumjeugdloon of die bijvoorbeeld tussen twee studies inzitten. Of voor net afgestudeerde jongeren met een MBO diploma, die nog thuis wonen. Dankzij dit amendement worden ook deze jongeren uitgezonderd van de kostendelersnorm. In de uitvoering is het veel eenvoudiger om de hele groep van 18 tot 21 jaar uit te zonderen van de kostendelersnorm, in plaats van slechts een deel van de groep.”

De ‘kostendelersnorm’ geldt straks ook voor AOW’ers. Daarbij wordt de AOW dus betrokken in de nieuwe wet. Het CDA is hier sterk op tegen. Het gaat hier om situaties waarbij een gepensioneerde ouder bijvoorbeeld samenwoont met een kind. Er volgt dan een ‘mantelzorgboete’ op de AOW: mensen verliezen een deel van hun uitkering omdat ze voor elkaar zorgen. Het CDA probeerde vergeefs deze bepaling uit de wet te krijgen. Tijdens de stemmingen gaf woordvoerder Heerma aan dat het CDA de aanscherping van de bijstand kon steunen, maar niet de mantelzorgboete en dat het CDA geacht wordt tegen dit deel van de wet te hebben geste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *