Hamerkop

nederland 2015, hilvarenbeek, hamerkop, safaripark beekse bergenDeze nestelende hamerkop (Scopus umbretta) is een middelgrote watervogel met als oorsprong Afrika. 

De vogel is 50 tot 56 cm lang en weegt 415 tot 430 gram. Deze watervogel is onmiskenbaar door zijn dikke kuif op de kop en een zware, zwarte snavel. Het verenkleed is donkerbruin met een iets lichtere keel en kin. De vorm van zijn kop en staart doet denken aan een hamer. De vogel heeft zwarte poten. Het verenkleed van beide geslachten is gelijk.

Deze vogel voedt zich hoofdzakelijk met amfibieën, maar ook visjes, kreeftachtigen, wormen en insecten. Onder het vliegen houdt de vogel de hals bijna uitgestrekt en de poten recht achterwaarts.

De nesten zijn gigantische, bolvormige bouwsels van takken, gras en modder, gebouwd hoog in een boom. Ze hebben een tunnelvormige ingang en zijn 2 meter in diameter. De vogel broedt solitair maar de nesten van soortgenoten bevinden zich wel in elkaars nabijheid.

De hamerkop komt voornamelijk voor in Afrika ten zuiden van de Sahara, Zuid-Arabië en op Madagaskar.

Het leefgebied bestaat uit moerassen, zandbanken in rivieren en rietlanden, meestal terrein waar permanent water aanwezig is, verder zand- en modderbanken langs de kust. In het broedgebied moeten ook dode bomen of geschikte rotsrichels op lastig bereikbare plaatsen en in de buurt van water of moeras aanwezig zijn.

Bron: Wikipedia  Overzicht Safaripark Beekse Bergen: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *