Herdenkingstocht geweldslachtoffers ‘Geweld eindigt waar respect begint’

Vandaag, 20 september vond , in aanwezigheid van Fred Teeven, Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, de herdenkingstocht van geweldslachtoffers plaats in Groningen. Hij liep voorop in de lange stoet van nabestaanden die het namenlint droegen en las een aantal namen van de geweldslachtoffers voor, waarna twee minuten stilte volgden.

groningen-centrum-turfsingel-herdenkingstocht-3Bij het Praedinius Gymnasium werd een steen onthuld met de tekst ‘Geweld eindigt waar respect begint’.

Ida Kleinstra, Marianne Vaatstra, Gonda Drenth, Anne Ruyter de Wildt, Niels Kooistra, zomaar wat namen van slachtoffers van ernstig geweld. Vermoord. Allemaal uit de noordelijke provincies, sommige hebben gestudeerd in Groningen.

Zo zijn er veel meer slachtoffers uit heel Nederland die zijn vermoord. Deze slachtoffers worden jaarlijks herdacht, elk jaar in een andere regio. Dit jaar werd de landelijke Dag Herdenken Geweldslachtoffers (DHG) gehouden in Groningen. Rond de klok van één uur begon de tocht bij Werkman College. Gelopen wordt naar het Praedinius Gymnasium, de andere ‘gastheer’ van het evenement.

Lotgenotenorganisaties

Voor betrokkenen, de nabestaanden, is deze bijeenkomst enorm waardevol. “Een dierbare verliezen vanwege een geweldsdelict is vreselijk. De lotgenotenorganisaties ADS, VOVK en VVRS vormen een veilige haven voor ouders en andere nabestaanden, wiens leven door een hel gegaan is en vaak nog steeds gaat”, aldus Jack Keijzer, voorzitter van de Stichting DHG, die verantwoordelijk is voor de organisatie van deze dag.

Namenlint van 500 meter

Een groot lint werd meegedragen waarop de namen van meer dan 300 slachtoffers te lezen zijn. Het namenlint heeft een lengte van circa 500 meter. “Helaas wordt het lint elk jaar langer. Dat is confronterend, maar het is goed om te doen. Je wilt dat de naam van je dierbare genoemd blijft worden; dat het verhaal verteld wordt, en vooral ook dat de mensen zien van het gevolg kan zijn van het gebruik van geweld.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *