Het Beest van Appingdam SS-er Bruins voor de rechter

steden nederland, groningen, centrum‘Het Beest van Appingedam’,  Bruins moet in september voor de Duitse rechter verschijnen, meldt de NOS vandaag maandag 8 juli 2013.

In november werd de 92-jarige man aangeklaagd voor de moord op verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema in 1944.

Bruins werd op 2 maart 1921 geboren in het Groningse Vlagtwedde. Al vroeg in de Tweede Wereldoorlog ging hij bij de SD, waarna hij betrokken raakte bij de mishandeling van, en moord op, een aantal verzetslieden en Joden. Hij was vooral actief in Delfzijl en Appingedam in het noordoosten van de provincie Groningen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd hij bij verstek ter dood veroordeeld door de Nederlandse staat. Bruins was echter al enkele dagen voor het einde van de oorlog naar Duitsland gevlucht, waar hij zich vestigde in het dorpje Breckerfeld. Hier begon hij onder de naam ‘Siegfried Bruins’ een succesvol tuinbouwbedrijf. De Duitse regering weigerde in de daaropvolgende jaren om Bruins uit te leveren, omdat hij volgens het Führererlass een Duits staatsburger was. Deze ‘Hitler-wet’ uit 1943 garandeerde dat iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een Duits uniform droeg het Duits burgerschap verkreeg.

Zijn oorlogsverleden achterhaalde Bruins echter in 1980, toen hij op instigatie van Simon Wiesenthal werd vervolgd door de rechtbank van Hagen voor de moord op de Joodse broers Sleutelberg in Groningen. Bruins kreeg voor deze misdaad een gevangenisstraf van vijf jaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *