Mobiele pinautomaten inzet overvallen op maaltijdbezorgers

pizzaBezorgers van pizza’s en andere maaltijden worden vaker uitgerust met een mobiel pinautomaat om daarmee de kans op overvallen te verkleinen. Dat is een van de maatregelen die minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag heeft aangekondigd samen met de directeuren van Domino’s pizza, New York pizza, Spare Rib Express en de Bezorgbeer.

Alle vestigingen van de grote bezorgbedrijven krijgen minstens twee mobiele pinautomaten. Doel is het aantal pintransacties met 20 procent te verhogen.

Maaltijdbezorgers zijn nog te vaak slachtoffer van een overval. In 2011 waren er 100 overvallen op de maaltijdbezorgers, in 2012 waren dit er nog steeds 68. Bovendien werd bij een groot aantal van de overvallen een wapen gebruikt. Reden voor een aantal private partijen te weten, Domino’s pizza, New York pizza, Spare Rib Express, de Bezorgberen, Koninklijke Horeca Nederland om samen met het Ministerie van Veiligheid en Justitie , de politie, het platform Samen Veilig Ondernemen en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid de handen ineen te slaan en een aantal acties af te spreken om het aantal overvallen nog verder naar beneden te brengen.

Behalve de uitbreiding van het aantal mobiele pinautomaten komen er overvaltrainingen voor maaltijdbezorgers. Door de training worden medewerkers zich beter bewust van risico’s en zijn ze meer alert. Ook weten ze beter hoe te reageren op een overval. Daarnaast komen er online trainingen voor maaltijdbezorgers. Een andere maatregel is de veiligheidsscan voor de filialen van de grote bezorgbedrijven. Daarbij wordt een filiaal door een onafhankelijke beveiligingsadviseur doorgelicht op zwakke punten in de beveiliging. Bedrijven die op basis van deze adviezen maatregelen nemen, kunnen daarvoor een tegemoetkoming in de kosten krijgen. Verder is afgesproken dat de politie een analyse maakt van overvallen op filialen van Domino’s pizza, New York pizza, Spare Rib Express en de Bezorgbeer. Op basis van die analyse kunnen deze bedrijven hun interne richtlijnen verbeteren.

De maatregelen zijn vastgelegd in een samenwerkingsverklaring die vanmiddag door minister Opstelten en de directeuren van Domino’s pizza, New York pizza, Spare Rib Express en de Bezorgbeer is ondertekend. De samenwerkingsovereenkomst werd door verschillende koeriers bezorgd op het Plein in Den Haag.

Bron en foto: Rijksoverheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *