Ideale taktiek: FC Groningen zonder spits | Mistersnooker

sport fc groningen tribune (1 van 1)Hoe komt FC Groningen de klap te boven die het in Leeuwarden tegen SC Cambuur opliep? Komende zondag staat weer een enthousiaste debutant in Deventer klaar om de Trots van het Noorden een kopje kleiner te maken. De oplossing? Zonder diepe spits voetballen. 

De technische staf van FC Groningen leek wel blind na de twee overwinningen tegen het superzwakke NEC en FC Utrecht. Hadden ze dan helemaal geen oog voor de tekortkomingen in de eigen ploeg? Kennelijk niet, want hoofdtrainer Van de Looi stuurde zijn elftal ongewijzigd het veld in voor de sof tegen Cambuur.
Zonder een gewijzigde taktiek is ook FC Groningen zondag tegen Go Ahead Eagles kansloos. Van de Looi kan veel problemen in een klap oplossen: spelen zonder diepe spits. Met Kirm en Kostic als aanvallers en De Leeuw op de nummer 10-positie krijgt het elftal niet alleen meer stabiliteit, maar wordt het spel ook verrassender.
Deze taktiek brengt Michael de Leeuw in zijn geliefkoosde positie en maakt het ook overbodig om de falende spitsen van de club (Texeira, Zeefuik) op te stellen. Bovendien krijgt het middenveld meer body en zal het voor de tegenstander veel moeilijker worden om zomaar door het elftal te snijden als het bekende warme mes door de boter.
Een spitsloze speelwijze brengt de tegenstander ook nog eens in verwarring. Bij toerbeurt kunnen Kirm, Kostic en De Leeuw zich als centrumspits manifesteren. Er zijn veel aanvallende variaties mogelijk en de vijandelijke centrumverdedigers weten niet waar ze het moeten zoeken. Tel uit je winst.
Johan Cruijff was de eerste die het spitsloze systeem propageerde. FC Barcelona voetbalt regelmatig op deze wijze. Gezien het ontbreken van een goede diepe spits en de wens om De Leeuw optimaal te laten renderen en het middenveld te versterken, ligt deze speelwijze voor FC Groningen voor de hand.
Wim Masker, de beste voetbaljournalist van het Noorden, pleitte zondagmorgen voor de rtvNoord-microfoon direct al voor deze taktiek en hij sloeg de spijker op zijn kop. Alleen met een optimaal functionerende De Leeuw heeft FC Groningen de kans om in Deventer aan de Vetkampstraat de volle buit te veroveren.

Voetbalvisie van Mistersnooker

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.