Oranje Luzernevlinder (Colias Croceus)

De Oranje Luzernevlinder is een trekvlinder, die in het voorjaar vanuit zuidelijk Europa naar noordelijke landen trekt, waaronder Nederland. Vanmiddag spotten wij deze vlinder in de Kinderwerktuin  in de Groninger wijk Paddepoel.
natuur-vlinders-oranje luzerne -1
Deze vlinder is sinds eind jaren negentig niet meer bij ons waargenomen, laten de medewerkers weten.

Hoewel ze in het hele land vanaf juli worden waargenomen, hebben de vlinders een duidelijke voorkeur voor Limburg. In het najaar strekken ze wéér de vleugels en gaan richting zuidelijke landen, waarbij ook de hier geboren generatie de lange tocht onderneemt.

natuur-vlinders-oranje luzerne -2De (Oranje) Luzernevlinder dankt zijn naam aan de waardplant. Dat is de plant waarop hij—of liever zij– de eitjes afzet. Ook verschillende soorten klaver dienen als waardplant. Als bron van nectar zijn rode klaver, distels en luzerne favoriet, maar ook diverse andere bloemen.

 

natuur-vlinders-oranje luzerne -4De Oranje Luzernevlinder treft men aan op grote open graslanden, bermen, ruige velden, die in ons gehele gebied te vinden zijn. Dit betekent ook, dat een vlindervriendelijk beheer door middel van gefaseerd maaien en een ruim nectar-aanbod, er zeker toe zal bijdragen dat deze soort ons nog lang zal bezoeken.

Meer informatie over de Oranje Luzernevlinder is te vinden op www.vlindernet.nl

Bron: IVN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *