Informatieborden bij vijvers voor goed voeren van eenden

Dagelijks zien we de dat de eenden gevoerd worden. Vaak een dagelijks terugkerende bezigheid. Alleen of samen met de kinderen. In grote aantallen komen de eenden en andere vogels er op af. Voor de kleintjes onder ons vaak een eerste en belangrijke kennismaking met natuur, soms goed voor een levenslange fascinatie. We lezen een goede tip bij op de site van Vogelsbescherming. Gemeenten doen er goed aan een informatiebord te plaatsen over goed voeren. Daar helpen we de eenden mee.

Is brood echt zo slecht?

De vraag is dus: hoe slecht is brood voor eenden? Dat weten we niet preces, maar vast staat dat veel brood eten niet gezond is voor eenden. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig. Eenden eten ‘s winters vooral gras, waterplanten en kleine waterdiertjes en die kunnen ze prima vinden: veel gezonder!

Tips over gezond eendjes voeren:

  • Bied de dieren variatie als u gaat voeren; doperwten, mais op ander graan (kippenvoer) of speciaal eendenvoer.
  • Voer niet te veel, het moet opgaan waar je bij staat
  • Bij sneeuw maak sneeuwvrije plekken zodat ze bij het gras kunnen
  • Voor zo min mogelijk brood. Een kapje oud, onbeschimmeld brood kan weinig kwaad, maar houd het beperkt en geen hele broden!

Bron: Vogelbescherming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *