Invasie grote Barmsijsen in Groninger wijk Paddepoel

Tegel er uit en groen er in en dat werkt. Gisteren heel verrassend in de tuin; een kneu, heggenmus of de kleine barmsijs. Tot enige verrassing de grote barmsijs die we helaas van achter het raam konden fotograferen. Heerlijk hangend aan dunne twijgjes om van de zaden te eten en in de ruim twintig jaar niet eerder waargenomen in de tuin.

De grote barmsijs overwintert jaarlijks in Nederland vanuit Scandinavië. Ze zijn naast hangende twijgjes te vinden in berken en elzen in groepjes. Door hun actieve gedrag valt het niet mee om deze vogels goed in de kijker te krijgen. In sommige jaren kan de soort een invasieachtig voorkomen vertonen door een combinatie van hoog broedsucces en voedselschaarste in hun reguliere overwinteringsgebied.

De grote barmsijs is grijzig met een lichte vleugelstreep en een zwarte bef. Lijkt sterk op kleine barmsijs maar is bleker en grijzer. De onderdelen zijn net als bij kleine barmsijs donker gestreept, maar op een lichtere ondergrond. Het voorhoofd is rood en bij de mannetjes wordt de borst rood-roze in de broedperiode. Het kleed is vrij variabel, zo kan de borst zwaar gestreept zijn maar ook bijna geheel wit. Vleugelstrepen witter dan bij kleine barmsijs.

GELUID

Een nagenoeg zelfde geluid als kleine barmsijs, knetterend “tret-tret-tret” is wat het meest gehoord wordt, afgewisseld met een nasaal, groenlingachtig “tjuuuhj“. Zang bestaat uit droge rollers en metaalachtige roepjes gelijkend op normale roep.

Meer foto’s van de natuur: klik hier 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *