Inwonersraadpleging profielschets nieuwe burgemeester gemeente Groningen

Inwoners kunnen tot en met 10 maart regeren op concept-profielschets

Wie wordt de opvolger van Peter den Oudsten als burgemeester van de gemeente Groningen? De inwoners van Groningen worden uitgenodigd mee te denken over de nieuwe burgemeester. Tot en met zondag 10 maart kunnen zij reageren op de concept-profielschets voor de nieuwe burgemeester.

Peter den Oudsten is na de herindeling van de oude gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Groningen. Hij heeft aangegeven in 2019 te stoppen. Wie wordt zijn opvolger?

 

 

 

Vertrouwenscommissie

Binnenkort wordt de vacature voor de nieuwe burgemeester opengesteld. Dan kunnen belangstellenden solliciteren. De zogeheten vertrouwenscommissie van de gemeenteraad voert de sollicitatiegesprekken. Deze gesprekken vinden plaats op basis van een profielschets. Daarin staat wat voor soort burgemeester Groningen zoekt. Wat is de gewenste bestuursstijl? Welke eigenschappen en vaardigheden moet de nieuwe burgemeester hebben?

In de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad zitten raadsleden van alle fractievoorzitters van de politieke partijen. Deze commissie heeft een concept-profielschets gemaakt. De inwoners van Groningen kunnen hier op reageren. Kunnen zij zich vinden in de concept-profielschets? Is het een goede omschrijving van de burgemeester die zij wensen? Mist er wat?

De concept-profielschets staat sinds 1 maart op gemeente.groningen.nl/nieuwe-burgemeester. Daar kunnen inwoners ook reageren. Reacties kunnen ook worden gemaild naar de griffie van de gemeenteraad: [email protected]. Reageren kan tot en met zondag 10 maart. Ook via social media wordt de concept-profielschets onder de aandacht gebracht.

De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad bekijkt of naar aanleiding van de reacties de concept-profielschets moet worden aangepast. De gemeenteraad stelt op woensdag 20 maart in een extra raadsvergadering de definitieve profielschets vast. Daarna stelt de minister van Binnenlandse Zaken de vacature voor de nieuwe burgemeester open.

Uiteindelijk komt de vertrouwenscommissie met twee geschikte kandidaten met een advies over haar voorkeur. Het streven is dat dat nog voor de zomervakantie gebeurt. Dat advies bespreekt de gemeenteraad in een besloten vergadering. In deze vergadering stelt de raad officieel vast welke twee namen bij de minister worden voorgedragen. De naam die bovenaan staat, heeft de voorkeur van de raad als nieuwe burgemeester. De tweede naam wordt niet bekendgemaakt.

Benoeming bij Koninklijk Besluit
Deze aanbeveling gaat met een advies van de Commissaris van de Koning naar de minister van Binnenlandse Zaken. Dan volgt de benoeming bij Koninklijk Besluit. Dat is wat wordt bedoeld met ‘benoemd door de Kroon’, dat zijn de koning en de minister. De Commissaris van de Koningin beëdigt vervolgens de nieuwe burgemeester van Groningen tijdens een openbare raadsvergadering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *