Jachtvliegtuigen boven de Marnewaard, Dokkum en Winsum

Jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht en militairen van de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers zijn vanmorgen begonnen aan oefeningen. Zij voeren deze de hele werkweek uit boven de Marnewaard en het gebied tussen Dokkum en Winsum.

Joint Terminal Attack Controllers (JTAC’ers) van de Koninklijke Landmacht en Korps Mariniers worden de hele week opgeleid in het waarnemen en zichzelf positioneren ten opzichte van de doelen. Jachtvliegers schakelen vervolgens op aanwijzingen van de JTAC’ers gesimuleerd de gronddoelen uit.

Volgens een ervaren F-16-vlieger ligt het accent sterk op samenwerkingen tussen verschillende eenheden. “We hebben de afgelopen jaren als Luchtmacht veel ervaring opgedaan in conflictgebieden zoals Afghanistan, Irak en Syrië. Het is essentieel voor onze jongere collega-vliegers en JTAC’ers dat we deze ervaringen door kunnen geven.”

Tot en met donderdag duren de vliegbewegingen van 10.00 uur tot 17.00 uur. Vrijdag gebeurt dat tot 12.00 uur. De oefeningen zijn vanwege de JTAC-opleidingen, waarbij getraind wordt voor zogenoemde Close Air Support-missies.

Tijdens de oefeningen kunnen de straaljagers soms lager vliegen dan mensen gewend zijn.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *