Jazz te Gast in Zuidhorn

Jazz te Gast moest een vervolg krijgen na het succes in 2015, vond men in Zuidhorn. Gisteren, 10 juni, was het zover.. Een keur van nationale en internationale artiesten kwamen spelen op acht podia in de tuinen van de straat De Gast in Zuidhorn met in der avond een groots slotconcert met het voltallige Noordpool Orkest. De artistieke leiding was dit keer in handen van  de New Yorkse Dave Douglas samen met de Nederlandse Reinier Baas.

Dave Douglas is een zeer succesvolle trompettist, componist, onderwijzer en ondernemer uit New York en beroemd om de enorme breedte van zijn werk en voor het tegelijkertijd actief houden van een gevarieerde set van ensembles en projecten. Zijn unieke bijdrage aan de geïmproviseerde muziek is erkent met meerdere onderscheidingen, waaronder een Doris Duke Artist Award, een Guggenheim Fellowship, een Aaron Copland award en twee Grammy nominaties. Onder zijn leiding repeteren de artiesten op vrijdag 9 juni een uniek programma in. Ook schoolkinderen en jong talent doen mee.

Reinier Baas is een gitarist en componist, gevestigd in Amsterdam. Hij heeft de leiding gehad over ‘The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble’ sinds 2010, waarmee hij tourde in Japan, Australië, Nieuw Zeeland en Europa. Zijn tweede album met het kwintet leverde hem de prestigieuze Edison Award in 2013. Zijn laatste plaat, ‘Reinier Baas vs Prinses Discombobulatrix’, is een deels geïmproviseerde grotendeels instrumentale opera, waarvoor hij samen met wereldberoemde illustrator Typex en een groep 14 klassieke en jazzmuzikanten werkte.

De programmeurs van deze editie waren niemand minder dan Felix Schlarmann en Norbert Kögging. Drummer Felix Schlarmann is onder andere lid van de Nederlandse powerjazz formatie BRUUT, maakt deel uit van de jazz faculteit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, componeert, presenteert het radioprogramma JazzNotJazz en is oprichter en muzikaal leider van Jazzfest Amsterdam. Norbert Kögging is zanger, componist, tekstschrijver, vocal coach en festivaldirecteur van het Jazzfest Amsterdam.

De stad  Groningen heeft zijn Swingin’ Groningen op 15, 16 en 17 juni 2017.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *