Jeugdboswachters doen hun entree bij Groninger Landschap

natuur-bossen-1Stichting Het Groninger Landschap heeft als eerste natuurorganisatie in Nederland een viertal jeugdboswachters aangesteld. Jeugdboswachters zijn kinderen tussen de 12 en 18 jaar die de beheerders van Het Groninger Landschap helpen bij het beheer en behoud van natuurgebieden. Het gaat dan om zaken als monitoring, het houden van toezicht, controle van het waterpeil of hulp bij evenementen.

 

De vier jeugdboswachters beginnen in het Reitdiepgebied en in het Zuidlaardermeergebied.

Door het instellen van jeugdboswachters geeft Het Groninger Landschap jongeren die geïnteresseerd zijn in natuur en landschap de kans om hun interesse verder te ontwikkelen en kennis te maken met het vak van boswachter. Coördinator Jeugdeducatie Michel van Roon: “We verwachten dat de jeugdboswachters heel waardevol worden in het huidige beheer. Ze wonen binnen of naast het natuurgebied waar ze jeugdboswachter zijn en nemen dan dus ook eerder ontwikkelingen waar dan onze beheerders. Ze zijn eigenlijk een set extra ogen en oren van de beheerders.  En we zoeken nog jeugdboswachters, dus geïnteresseerde jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen contact opnemen.”

De jeugdboswachters krijgen dienstkleding van Het Groninger Landschap en ze tekenen een overeenkomst waarbij hun werkzaamheden worden omschreven. Jaarlijks komen de jeugdboswachters bij elkaar om ervaringen uit te wisselen.

 


Eén gedachte over “Jeugdboswachters doen hun entree bij Groninger Landschap

  1. goedenavond, ik ben een natuurgids, IVN en daardoor erg begaan met de natuur en probeer ook kinderen te stimuleren. nu keek ik net naar Tv Noord, een geweldig initiatief, jeugdboswachters. alleen, ja ik ben ook al 66 jaar en misschien wel wat te bezorgd, ik struinde als i=kind ook altijd alleen door de landerijen, maar als ik dar meisje hoor praten……ik ga letten op fuiken en stropers….tjonge, jonge. jullie hebben wel een verantwoordelijkheid. Ga op deze voet door, maar stuur niet deze pubers alleen de natuur in, met zijn tweën of drietjes.Veel succers en ook de nieuwe boswachters. hartelijke groewt uit friesland, Anneke kaastra-Marrenga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *