Kernfysisch Versneller Instituut niet meer levensvatbaar

kernfysisch instituut zernike (6 van 1)De toekomst van het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) van de RUG is nog steeds onzeker. De commissie van drie, die door het universiteitsbestuur was aangesteld om de economische haalbaarheid van de toekomstplannen te onderzoeken, ziet er niets in.Interim-directeur Cees Sterks heeft de conclusies van de commissie dinsdag meegedeeld aan de medewerkers van het instituut.

Het KVI is door het wegvallen van grote onderzoeken en het stoppen van de deeltjesversneller niet meer levensvatbaar. Het universiteitsbestuur wil er nu een technologisch ontwikkelingscentrum van maken, het Center for Advanced Research Instrumentation (ZCARI). Maar of dat gaat lukken, is nog maar de vraag.

Geen garantie
De drie deskundigen waren gevraagd de toekomstplannen voor het KVI onder de loep te nemen. Is het omvormen van het instituut tot een technologisch ontwikkelingscentrum economisch haalbaar? De commissie durft dat niet te garanderen, zo staat in een vertrouwelijk rapport. Een grote teleurstelling voor de medewerkers, die al maanden in onzekerheid zitten over het voortbestaan van hun baan.

Sterks baalt. ‘Ik was aangesteld om vanaf maart een plan uit te voeren. Nu hebben we een uitkomst die niet helder is’, zegt hij. De interim-directeur is het niet eens met de conclusies van de commissie. ‘Als je een optimist bent, lees je het anders dan een pessimist. De toekomst is onzeker, maar ook maakbaar. Ik zie nog voldoende kansen.’

Meer lezen: klik hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *