Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis | Zin of onzin

groningen-martini ziekenhuis-open dag 2013-40Inmiddels zijn er zoveel keurmerken dat het zijn doel voorbij lijkt te schieten. Veel mensen om ons heen vragen zich af wat moet ik ermee. Wat zegt het. Anderen denken misschien;  er is sprake van een veroudering in de maatschappij en hier liggen onze kansen en we bedenken weer iets. Zin of onzin. Graag horen wij uw mening en reageer!

De samenwerkende ouderenorganisaties hebben gisteren het Martini Ziekenhuis het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis toegekend. Het keurmerk beloont een derde van de Nederlandse ziekenhuizen die de organisatie van zorg hebben aangepast aan de wensen en behoeften van kwetsbare ouderen.

Het Martini Ziekenhuis heeft seniorvriendelijkheid al langere tijd hoog op de agenda staan, omdat het aantal patiënten ouder dan zeventig jaar fors toeneemt als gevolg van de vergrijzing. Seniorvriendelijkheid gaat over méér dan alleen het geriatrie team in een ziekenhuis, ook aspecten als overleg met zorgverleners buiten het ziekenhuis, of de mogelijkheid voor een naaste om bij de oudere patiënt op de kamer te overnachten tellen mee voor het behalen van het keurmerk.

Meer dan één aandoening

Bij oudere patiënten is vaak sprake van een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. Jos Verkuyl, geriater: ‘Bij 70% van de patiënten boven de 70 jaar is sprake van meer dan één aandoening. Dat vraagt om specifieke deskundigheid en een multidisciplinaire aanpak. Wij werken dan ook nauw samen met internisten, neurologen en psychiaters en – buiten het ziekenhuis – met huisartsen en specialisten oudergeneeskunde. Daarbij hebben we met name aandacht voor welbevinden, kwaliteit van leven en voorkomen van functieverlies.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *