Kinderwerktuin Paddepoel getroffen door vandalisme

Op de kinderwerktuin in Paddepoel is vorige week dinsdag, 12 februari, midden overdag een gat in het hek van de kinderwerktuin aan de Coronastraat in de Groninger wijk Paddepoel geknipt. En het is niet de eerste keer laat een bewoner ons weten. De geruchten gaan dat het om een jeugdig iemand gaat die gebruik maakt van vaders gereedschap. Noemen we dit baldadigheid of vandalisme is de vraag.

De hekken staan er niet voor niets. De kindertuin is voor educatieve doeleinden bedoeld en niet de plek om hier in te breken als je weet dat met de lokale buurtvereniging die voor weekendactiviteiten een sleutel van het terrein beheert, ook zonder in te breken, op het terrein kunnen komen en dat ook mogen, als ze samen met een toezicht houdende ouder, hier een activiteit willen ondernemen, tenminste als die niet ten koste van de tuin gaat.

Niet voor het eerst
Nee, dit is nu al de tweede keer dat buurtkinderen het hek van de kinderwerktuin kapot knippen met de betonschaar van hun ouders en het laten gebeuren omdat ze geen weet hebben wat hun kinderen doen. De vorige keer is het gebruikte gereedschap nog teruggegeven. Bij de tweede keer is achter gelaten gereedschap ingenomen en afgevoerd.

 

Verleden
In het verleden gebeurde het ook dat plantgoed en ingezaaide bedden werden vernield. En dat keer op keer los liggende dode takken uit de tuin werden geroofd om er een hut mee te bouwen. Men begrijpt best dat kinderen graag op die manier spelen maar daar is de  educatieve kinderwerktuin niet voor bedoeld. De takken zijn geen afval, ze zijn hier niets minder dan lesmateriaal dat educatief en ecologisch waardevol is. In verschillende lessen wordt gekeken naar omdat er schimmels en paddenstoelen op groeien, beestjes onder zitten. Dat werkt alleen om ze te laten liggen. Zo vergaan langzaam en op natuurlijke wijze de takken omdat ze gedurende die tijd belangrijke functies in de natuur vervullen.

Bezoekende kinderen weten waarom het hout er ligt
Natuurlijk zal dat per kind verschillen maar omdat het hier in lesverband met de kinderen gebruikt wordt begrijpen de meeste kinderen de zin hier van en de vraag is dan ook of de baldadige jeugd de belangen respecteert en is er dus ook een rol voor ouders weggelegd om dit te voorkomen. Uit ervaring weten we welke kinderen hier eerder al het hek vernielden en binnendrongen, onder andere om takken te roven. En uit de woorden van andere buurtkinderen weten we nu ook wel, hoewel men geen namen wil noemen, dat het om alweer om hetzelfde kind gaat dat hier respectloos de boel vernielt en inbreekt.

Bron bekend bij de redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *