Klimaattop Noord-Nederland | Meters maken in energietransitie

Vandaag, donderdag 31 oktober, staat de tweede editie van de Klimaattop Noord-Nederland op het programma welke werd gehouden in de Oude Suikerfabriek in Groningen. Ee dag boordevol energie, inspiratie en actie waar ruim duizend mensen zich voor hadden aangemeld. Alles in het teken hoe we kunnen bijdragen aan klimaatneutraliteit in 2050. Naast een plenair programma en een beursvloer met innovaties en projecten, vinden er ook diverse themasessies plaatsen.

De klimaattop is georganiseerd door de drie noordelijke provincies en de New Energy Coalitie. Klik hier voor meer informatie.

Er werden 8 nieuwe afspraken ondertekend. In 2017 waren het er 20. ‘Dat is de fase waar we in zitten, de doorlooptijd van plan naar project is nu sneller, ook omdat de partijen elkaar steeds beter en sneller weten te vinden. Bovendien worden er wekelijks nieuwe afspraken en projecten opgestart, de afspraken van vandaag zijn slechts een kleine weerslag van wat er momenteel gebeurt,’ aldus de provinciale bestuurders. De provincies Drenthe, Fryslân en Groningen zijn, met kennis- en netwerkorganisatie New Energy Coalition, de drijvende kracht achter het evenement.

Samsom via Groningen naar Brussel

Toen Diederik Samsom toezegde om de Klimaattop Noord-Nederland op 31 oktober te openen kon niemand weten dat hij de dag erna aan de slag zou gaan als kabinetschef voor Europees milieu- en klimaatbeleid. Een fraaie route: via Groningen naar Brussel.

‘Wat nu aan duurzame energie wordt opgewekt is nog niet eens voldoende om aan de stijgende vraag te voldoen. Willen we een duurzame samenleving dan is het de uitdaging om íedereen mee te nemen,’ aldus Samsom in zijn openingstoespraak. En met een oproep aan de regio: ‘Noord- Nederland geeft het goede voorbeeld: het heeft de handen ineen geslagen en is samen aan de slag. De waterstof-parel zouden we moeten laten doorgroeien naar de rest van Nederland. En over de grenzen heen durven kijken. Het Noorden heeft de juiste snaar geraakt maar moet die nog harder raken én opschalen.’

Exportpositie

De energietransitie is aan de orde van de dag in Noord-Nederland. Er is een ongekende dynamiek, in een speelveld dat per week lijkt te veranderen. De impact van de gezamenlijke inspanningen reikt verder dan de regio – nationaal, maar ook internationaal worden de hier ontwikkelde kennis en toepassingen gevolgd en overgenomen. ‘We zien momenteel groeiende samenwerkingen met Noord-West Duitsland en de Scandinavische landen. Ook de recente toekenning door de Europese Unie van Noord-Nederland als eerste Europese waterstofregio geeft het noorden een exportpositie,’ stellen de organisatoren vast.

Fotograaf Jan Hendrik van der Veen maakte de volgende impressie (alle foto’s: klik hier)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *