Komt er nu eindelijk een eind aan boetegeweld Winkelcentrum Paddepoel?

Het kabinet gaat wettelijk regelen dat winkeliers in het vervolg niet meer open hoeven te zijn als dat door winkeliersverenigingen en andere partijen eenzijdig wordt opgelegd. Dat schrijft staatssecretaris Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee komt een eind aan de verplichte winkelopeningstijden en de boetes voor winkeliers die zich daar niet aan houden.

We zijn verheugd te lezen dat detailhandel Nederland blij is met het besluit van het kabinet, lezen we bij de NOS.  Volgens directeur Sander van Golberdinge is goed overleg voor gezamenlijke openingstijden een absolute voorwaarde. “Daar schort het in het winkelcentrum Paddepoel nogal aan en regent het boetes. Voor een paar winkeliers zijn die boetes weliswaar gestopt na een gang naar de rechter, maar zo n uitputtende procedure is voor winkeliers haast niet te doen en vraagt om diepe zakken. Als iets geregeld kan worden om dat te voorkomen, juichen wij dat van harte toe. Paddepoel mag nooit meer gebeuren.”

Een mening waar menig bewoner van Paddepoel en omgeving zich bij aansluiten, immers naast de keuze vrijheid heeft de kweste het imago van  Groningen en Paddepoel geen goed gedaan.

Voorkomen dat anderen eenzijdig beslissen over ondernemersvrijheid
De maatregel laat de contractvrijheid in stand als ook de vrije keuze van gemeenten voor openingstijden zoals vastgelegd in de Winkeltijdenwet schrijft de Rijksoverheid. Als een ondernemer en een verhuurder bijvoorbeeld in een contract overeenkomen dat een winkel op koopavond open moet zijn – en de winkelier het contract ondertekent – dan geldt: afspraak is afspraak en moet deze dus op die afgesproken avond open zijn.

Wat het kabinet met deze maatregel wel wil vastleggen, is het voorkomen dat openingstijden eenzijdig door anderen kunnen worden gewijzigd. Daarmee blijft de winkelier zelf verantwoordelijk voor primaire ondernemersbesluiten en worden eenzijdige veranderingen ná het sluiten van een contract voorkomen. Coördinatie en unanieme afspraken, bijvoorbeeld tussen ondernemers binnen een Vereniging van Eigenaren, blijven natuurlijk wel mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *