Groningen van toen | deel 62

Vele jaren voordat ik zelf werkzaam werd aan de Rijksuniversiteit Groningen vierde men op alle fronten het 350-jarig bestaan in de Martinistad Groningen. En zelf mensen die gebruik maakten van de PTT om zakelijke dan wel privé post te versturen werden er aan herinnerd, via twee speciale postzegels, dat de universiteit in Groningen feest vierde.

Haar moeder ging haar voor maar in de bewuste feestperiode was het Koninging Juliana die een eredoctoraat ontving en wel in de Sociale Wetenschappen. Maar ook vanuit de studenten verenigingen werd aan de weg getimmerd en zo was er op vrijdag 12 juni in de Conversatiezaal van de studentensociëteit aan de Grote Markt een lustrum-jazz concours.

 Het Nieuwsblad van het Noorden bracht de volgende dag een korte impressie waarbij men opende met de opmerking dat er in de betreffende zaal van het ‘Studentencorps Vindicat atque Polit’  de sfeer rijk was voor mooie muzikale prestaties.

Uiteindelijk, na een spannende strijd, was het een afvaardiging uit Delft die er met de eerste prijs van door ging. Rond het kleine podium in de Conversatiezaal had zich een honderdtal leden van Vindicat verzameld en die studenten lieten via applaus vaak en voldaan horen dat men tevreden was over het gebodene door de diverse combi’s. De bijval was er – aldus het Nieuwsblad van het Noorden – ondermeer voor The Straight Boppin Six uit Groningen, dat het nummer ‘Move’ speelde en waarin vooral saxofonist Jenne Meinema opviel. Verder in deze formatie destijds op trompet Eduard Ninck Blok, Hans Verschoor op trombone, Alko de Groot op piano, Chris Petrus op bas en Egge Boerma op drums.

Ze traden op in de categorie ´Moderne Jazz´ maar zouden uiteindelijk niet de winnaars worden. Die eer was weggelegd voor een andere Groninger formatie, het Quartet Roel Hemmes, dat naast deze tenorsaxofonist destijds bestond uit Nico Boekholt op drums, Chris Petrus op drums en Rein de Graaff op piano, waarbij vooral een solo van Petrus het publiek enorm beviel.

Over Roel Hemmes meldt het Groninger Poparchief dat hij een verdienstelijke popsaxofonist was die  in het Jazzclub ’64 huisorkest en bij Big Band ’67. Beide groepen hadden de Mambobar aan de Turfsingel als thuisbasis. Ook speelde Roel Hemmes met zijn mentor Jenne Meinema op het nummer ‘Trippin’ Thru A Midnight Blues’  van Cuby & the Blizzards.

Roel Hemmes volgde zijn vader op, die sinds 1940 Muziekhuis Hemmes in de Steentilstraat in Groningen dreef. Hij specialiseerde  zich in de verkoop van grammofoonplaten en Hemmes is vanaf de zestiger jaren lange tijd ’the place to be’ voor de nieuwste pop en jazz in Groningen en omstreken geweest. Ikzelf heb er wekelijks vanaf 1966 tot en met de sluiting in 2003 de winkel bezocht en Roel kende zijn klanten en wist ze, tot het moment van sluiting, precies aan te geven wat er nieuw in de winkel was betreffende hun muziekkeuze.

Tijdens het jazz concours in het gebouw van Vindicat werd het jurylid Chris Bell zo geinspireerd dat hij besloot mee te gaan spelen met Chris Petrus. De Delftse formatie ‘Delftsche Studenten Dans Harmonie’ won de eerste prijs in de categorie ‘Oude Jazz’. Vermeld dient te worden dat de jury verder bestond uit Erik Krans namens de AVRO, pianist Roelof Stalknecht uit Groningen en Professor dr. J. Pen.

Een speciale jamsessie van alle deelnemende muzikanten sloot het feest af en op de Grote Markt stond de gehele avond een reportagewagen van de AVRO opgesteld en werd het merendeel van het concours opgenomen waarna gedeelten van het programma op zondag 14 juni 1964 op de radio was te beluisteren. Uitgaand publiek, dat nog laat op was en de Grote Markt passeerde, werd uiteindelijk vanaf het balkon van Vindicat verrast met een ‘Happy days are here again’ gezongen door alle deelnemende muzikanten. Neem aan dat dit niet het enige feestje was in 1964 van de diverse studentenverenigingen in de Martinistad Groningen.

Bron: Hans Knot Foto’s: FocusGroningen – Siebrand Wiegman

 

Eén gedachte over “Groningen van toen | deel 62

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *