Koning Willem Alexander op werkbezoek UWV Groningen

willem alexander en lodewijk asherZijne Majesteit de Koning heeft op donderdag 13 november met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een werkbezoek gebracht aan UWV Groningen. Zij werden vergezeld door de voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, Bruno Bruins. Doel van het bezoek was inzicht te krijgen in het werk van UWV in het algemeen en in de regio Groningen in het bijzonder.

UWV zorgt als zelfstandig bestuursorgaan van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de uitvoering van werknemersverzekeringen, zoals WW, WIA en Ziektewet, maar ook voor arbeidsmarkt- en gegevensdienstverlening. UWV werkt voor werkzoekenden, mensen met een uitkering, werkgevers, arbeidsmarktprofessionals en gegevensafnemers, zoals gemeenten of de Belastingdienst. De arbeidsmarkt in Groningen wordt gekenmerkt door hoge werkloosheid. Daarnaast kent de regio een meerjarige negatieve groei en er is sprake van een daling van beroepsbevolking. Parallel vinden er  – ook op de arbeidsmarkt-  decentralisaties van beleid plaats, dat ook van invloed zijn op de regio Groningen.

Het bezoek startte met een rondetafelgesprek met klanten van UWV Groningen: vertegenwoordigers van de gemeenten Delfzijl en Groningen en mobiliteitscentrum Aldel, een werkgever en medewerkers van UWV. Na een korte introductie door UWV voorzitter Bruins werd de samenwerking tussen werkgevers, gemeenten en UWV besproken. Centraal stond daarbij de Participatiewet, de uitdaging rondom werkgelegenheid in de regio Groningen en het werk van mobiliteitscentrum Aldel. Het mobiliteitscentrum is opgericht om honderden ex-werknemers van aluminiumbedrijf Aldel in Delfzijl en toeleveringsbedrijven in de regio te begeleiden naar nieuw werk.

Aansluitend kreeg de Koning een demonstratie van WERK.nl en de digitale Werkmap, waarmee werkzoekenden vacatures kunnen bekijken, kunnen solliciteren en een uitkering kunnen aanvragen. Daarna volgde een rondleiding door het telefonische Klant Contactcentrum van UWV. Koning Willem-Alexander en minister Asscher luisterden mee met klantgesprekken en spraken met medewerkers. Vervolgens namen de Koning en de minister deel aan een netwerktraining voor 50-plussers. Het werkbezoek werd afgesloten met gesprekken met de cliëntenraad van UWV, FNV/CNV Jongeren, de ondernemingsraad van UWV en medewerkers van UWV over arbeidsmarktinformatie, het project 50-plus en handhaving.

Het bezoek met minister Asscher is het eerste in een reeks werkbezoeken van de Koning met ministers, waarbij de desbetreffende bewindspersoon een deel van het werkterrein van zijn ministerie laat zien.
Foto: Rijksvoorlichtingsdienst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *