Koningspaar wandelt in autovrij centrum

BJFfX_bCYAAoWwDOm het feestelijke bezoek op dinsdag 28 mei van koning Willem-Alexander en koningin Máxima goed te laten verlopen, is een aantal verkeers- en veiligheidsmaatregelen nodig. Zo mogen in een groot deel van de binnenstad van Groningen tijdens het bezoek geen auto’s rijden of geparkeerd staan.

In een kleiner gebied daarbinnen mogen ook geen fietsers en bromfietsers rijden. Stadjers mogen daar ook geen fietsen en bromfietsen stallen. Het evenemententerrein (Grote Markt en Waagplein) met de looproute van het koninklijk paar is alleen voor voetgangers toegankelijk. Het Martinikerkhof is afgesloten voor het publiek.

Daar staan namelijk 2.000 schoolkinderen om het koninklijk paar toe te zwaaien. Hulpverlening en ziekenvervoer komen vanzelfsprekend niet in gevaar.

Verordening
De veiligheids- en verkeersmaatregelen staan in de Verordening bezoek Koninklijk Paar die burgemeester Peter Rehwinkel in het belang van de veiligheid heeft afgekondigd. Er worden rond het Martinikerkhof en de Grote Markt veel bezoekers verwacht om Willem-Alexander en Máxima op hun eerste bezoek na de troonswisseling te zien. Het evenemententerrein waarover het paar van het Provinciehuis naar het Stadhuis wandelt, is vrij toegankelijk voor voetgangers, behalve het Martinikerkhof.

Informatie
De auto- en fietsverboden in de verschillende gebieden rond de looproute van de koning en koningin gelden tussen 7.00 en 11.00 uur. Bewoners en ondernemers moeten ervoor zorgen dat hun auto’s en fietsen dan weg zijn. Auto’s en fietsen die er dan nog staan, worden weggehaald. Leveranciers mogen tussen 7:00 en 11:00 uur ook niet het gebied in. De gemeente informeert nog deze week per brief de bewoners en ondernemers die met de verboden te maken krijgen over de maatregelen. In de brief komt ook een telefoonnummer te staan waar burgers met vragen terecht kunnen.

Borden
Het gebied waarin tussen 7.00 en 11.00 uur geen auto’s mogen staan, bevindt zich grofweg tussen het Lopende Diep, Turfsingel, Oude Ebbingestraat, A-Kerkhof en het Zuiderdiep. Daarbinnen is een kleinere zone waarin ook geen fietsen meer mogen staan en fietsen verboden is. Een dag voor het bezoek staan er borden die aangeven waar geen auto’s en fietsen mogen staan tijdens het koninklijk bezoek.

Gulden Boek
Het programma begint om 9.00 uur met de verwelkoming door Commissaris van de Koning Max van den Berg op het Provinciehuis. Daarna lopen de koning en de koningin met gastheren burgemeester Peter Rehwinkel en Commissaris van de Koning Max van de Berg langs de optredens en presentaties naar het stadhuis. Daar tekent het koninklijk paar het Gulden Boek van de stad Groningen, net als koningin Juliana en prins Bernhard en koningin Beatrix en prins Claus eerder deden. Om 10.15 uur is het koninklijk bezoek aan de stad afgelopen. De koning en de koningin vertrekken dan naar Leek.

Plattegrond
Op een plattegrond op de gemeentelijke website www.groningen.nl/evenementen
zijn de gebieden met de straten te zien waar geen auto’s en fietsen meer mogen komen. Ook het evenemententerrein met de looproute van de koning en de koningin staat daarop.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.