Kranen weg bespaart miljoenen liters water bij het Martini Ziekenhuis

groningen-martini ziekenhuis-open dag 2013-43Het Martini Ziekenhuis heeft het afgelopen jaar 25 miljoen liter water bespaard, een vermindering van 25% op het totale waterverbruik. Bij vervanging van de waterleiding in het renovatiedeel zijn 250 kranen verwijderd. ‘Het Martini Ziekenhuis heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en daarbij hoort, naast goede zorg aan patiënten, ook goede zorg voor het milieu. Er is in alle ruimten scherp gekeken naar de noodzaak van de aanwezigheid van een kraan’, zegt bestuurder Peter Littooij.

De waterleiding was aan vervanging toe, want de technische levensduur was verstreken. ‘In dit deel van het ziekenhuis zaten vroeger patiëntenkamers, die na de bouw van het nieuwe ziekenhuis zijn gerenoveerd tot kantoorruimtes. Bij de aanleg van de nieuwe waterleiding, konden we meteen de overbodige kranen laten verwijderen. Daarbij zijn, naast minder kranen, uitsluitend koudwaterkranen geïnstalleerd. In een toiletruimte heb je bijvoorbeeld geen warm water nodig. Op de enkele plaatsen waar dit wel het geval is, zijn boilers geplaatst’, licht Littooij toe.
Legionellagevaar
De waterbesparing is mede een gevolg van minder onderhoud. Veel zogenoemde ‘tappunten’ die niet in gebruik waren, moesten wél wekelijks worden doorgespoeld in verband met legionellagevaar. Daarvoor moet een kraan twee minuten stromen, zowel met warm als met koud water.

Bron: Martini Ziekenhuis

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *