Kunststudenten portretteren dementerende medemens Blauwborgje

Vanmiddag, 22 januari is de expositie “Ik zie, ik zie..” geopend in verpleeghuis ’t Blauwbörgje, Zonnelaan 8 te Groningen. Anja van Slooten was bijzonder verheugd met niet alleen het resultaat maar ook met de tot stand komen hiervan. Kunststudenten onder begeleiding van kunstenaar Herman van Hoogdalem, zijn er in geslaagd de ander te portretteren zoals je de ander nooit kan leren kennen zonder ook je zelf op het spel te zetten.
Mevrouw Schuiten, één van de geportretteerden, verrichtte de officiële opening.

Deze expositie en hangt tot nader te bepalen datum in de hal van het verpleeghuis. Bezoekers worden verzocht zich te melden bij de receptie.
groningen-paddepoel-blauwborgje-expositie ik zie ik zie-15

In september zijn studenten van Academie Minerva van start gegaan met het portretteren van een aantal cliënten van verpleeghuis ’t Blauwbörgje.

Het betreft een onderwijs- en onderzoeksproject waarin studenten op zoek gaan naar context en betekenis van het portretteren van de dementerende medemens. In het project ‘Ik zie, ik zie…’ is de dementerende medemens een verre ander voor de kunstenaar studenten. Om deze verre ander te ontmoeten is het nodig in jezelf te graven; vanzelfsprekendheden te ondervragen en de ander diep in de ogen te kijken.

Waar ben je?
Hoe kan ik je kennen en hoe kan jij mij kennen?

De aanwezigheid van pen en papier, en het alibi van het portret creëerde een rustige context waarin de ontmoeting zich in de tijd kon ontvouwen en waarin het beeldende zijn plaats kon innemen. Ontmoeten werd ont-moeten.

Anke Coumans haar belangrijkste vraag was: Wat is portretteren in de context van deze ontmoeting met de verre ander?
De kunststudenten lieten het haar met een vanzelfsprekende openhartigheid en eerlijkheid zien. De ander portretteren is ook je zelf portretteren, zoals je de ander nooit kan leren kennen zonder ook je zelf op het spel te zetten.

Eén gedachte over “Kunststudenten portretteren dementerende medemens Blauwborgje

  1. wat een prachtig sfeervol beeld is zo weergegeven van de opening van de expositie.
    Het was een dag met een gouden randje…….en wie de expositie bezoekt zal zeker ervaren dat het met een liefdevol open hart gemaakt is door deze geweldige studenten, Reden te meer om in alle rust deze te komen bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *