Lagen in Stad het verhaal van Groningen

Vanmiddag, 14 februari, opende wethouder Roeland van der Schaaf  de nieuwe tentoonstelling in het Noordelijk Scheepvaartmuseum ‘Lagen in de Stad’ met het overhandigen van kanonskogels die dinsdag werden gevonden aan het  Kleine Der Aa.

Alle foto’s: klik hier 

De nieuwe expositie ´Lagen in Stad´ vertelt het verhaal van Groningen aan de hand van archeologische vondsten in de stad Groningen. De vondsten belichten alle tijden van de rijke Groningse geschiedenis: van de prehistorie tot in de negentiende eeuw. Deze expositie vormt een prelude van de nieuwe speerpunten van het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Stille verhalenvertellers
Het zijn vondsten die ieder een verhaal vertellen: een feitelijke en een verzonnen.  Beide zijn te lezen in het in 2013 verschenen boek Lagen in Stad, geschreven door verhalenvertellers en archeologen. Vijf verhalen zijn door Stadshistoricus Beno Hofman verfilmd, met een gastrol van schrijfster Rosa Timmer. Die films worden in de tentoonstelling getoond, samen met de oorspronkelijke vondsten. Lagen in Stad is de opmaat naar een intensieve samenwerking tussen het Noordelijk Scheepvaartmuseum, de Stichting Monument & Materiaal en de gemeentelijk archeologen.

Expositie en boek
De expositie Lagen in Stad, gebaseerd op het eerder uitgegeven boek, is samengesteld door Klaas Helfrich (gemeente Groningen) en vormgegeven door Kortekaas-vormgeving BNO in samenwerking met het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Het boek Lagen in Stad, onder redactie van Gert Kortekaas en Martijn Lindeboom, is verkrijgbaar in het Noordelijk Scheepvaartmuseum en in de boekhandel (€18,90).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *