Groningen Noorderplantsoen – Mannetje

groningen-noorderplantsoen-mannetje (2 van 2)‘Mannetje’ is het eerste, en tevens laatste, figuratieve beeld dat Gjalt Blaauw uit steen hakte. Het beeld staat aan de Kruissingel (in het park). Tijdens zijn opleiding aan academie Minerva had de kunstenaar nog nooit een model uit steen gehakt: “Ik wou kijken of ik dat ook kon. Toen dat naar mijn idee gelukt was, kon ik weer verder: mijn nieuwsgierigheid was bevredigd.”

Het beeld staat sinds 1975 op een heuvel in het Noorderplantsoen – een locatie die Gjalt Blaauw destijds zelf uitkoos – en is uitgevoerd in wit marmer (cristallino). De menselijke figuur en de tafel waarachter hij zit zijn op summiere wijze uitgehouwen. Het hoofd, zonder nek, rust direct op de schouders, het gezicht is minimaal weergegeven en de armen en handen zijn nog net te onderscheiden. Al decennialang zit de figuur uit te kijken over het Noorderplantsoen en heeft ondertussen, door de tand des tijds, een nog grover uiterlijk gekregen. Zo is in de dertig jaar dat het beeld er staat, een deel van de neus en de kin verdwenen. De ruwheid, versterkt door het verval, geeft het ‘Mannetje’ een archaïsche uitstraling.

groningen-noorderplantsoen-mannetje (1 van 2)Na ‘Mannetje’ ging Blaauw zich richten op het stapelen van stenen, die hij met groot respect voor de eigenheid van het materiaal houwt. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw ging hij daarnaast met plaatijzer werken, een materiaal dat volgens de kunstenaar minder dwingend is dan steen en onbeperkte mogelijkheden biedt. Vanuit de combinatie van ijzer en steen ontstond een scala aan beelden.

Bron: Staat in Groningen

Eén gedachte over “Groningen Noorderplantsoen – Mannetje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *