Leenstelseldebat met Peter Rehwinkel bij start Onderwijs Orakels

groningen-universiteit-onderwijs orakels-13

koos ter vooren en peter rehwinkel

Koos ter Vooren in debat met Peter Rehwinkel leenstelseldebat

In het Ledenblad van de PvdA, Rood, komen we het weer tegen: het polariseren van het leenstelseldebat. Meer dan ‘voor’ of ‘tegen’, ‘sociaal’ of ‘niet sociaal’ lijkt er niet te zijn. Of in ieder geval is daar geen plek voor, lezen we op de site. Wat is Onderwijs Orakels?

Dat werd vandaag op 23 april doorbroken door 1000 minuten lang Onderwijs Orakels met frisse visies aan het woord te laten! en wel in vijf plaatsen in Nederland: Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Delft en Groningen.

Burgemeester Peter Rehwinkel werd ontvangen door Milou Peters vanmiddag aan de Grote Kruistraat in Groningen. De Groninger burgemeester was de eerste spreker. Eén van de eerste vragen aan de de burgemeester wat hij  vind van het  afschaffing van de OV jaarkaart en de invoering van het sociaal leenstel.  Dan voel je als burgemeester hoe het voelt dat je zelf ouder bent en terug denkt aan je eigen tijd, midden jaren tachtig. Elke tijdsperiode heeft zijn eigen dingen.  Nu is het met de weinig beschikbare gelden een oplossing vinden voor een zo goed mogelijke besteding. In mijn tijd werden de discussies gevoerd over de basisbeurs, wwo en de introductie van de aio’s.  De burgemeester steekt niet onder stoelen of banken de gevolgen te vrezen . Het afschaffen van de OV jaarkaart zal grote gevolgen hebben voor het openbaarvervoer  in de gemeente en zeker in de regio. Het sociaalleenstelsel dat studenten langer  thuis doet laten wonen en dat maakt het er allemaal niet plezierige op.

De stad Groningen doet grote inspanningen als het gaat om de positie van haar naam als erkende studiestad. City of Talent is waar wij onze energie aan besteden, samen met de Rijksuniversiteit en het UMCG. Daarnaast de inspanningen die door Groningen worden gedaan om het gebied van energieontwikkelingen. Niet niets.

De kwaliteit van het onderwijs is anders. Nu kun je gezamenlijk evalueren, zitten we op het goede spoor. Je hebt alle ruimte om je te kunnen ontplooien, geweldig. Door de invoering van het sociaal leenstelstel betekent dat de student zich meer zal richten om zijn of haar studie zo snel mogelijk af te maken. Geen tijd voor andere inspanningen en daar maken we ons zorgen over. Wat gaat dit betekenen voor de studentenstad Groningen? De bezigheden naast de studie die zo van betekenis zijn voor het internationale karakter van onze Universiteitsstad.  Ja, reden om je zorgen over te maken. Anderzijds zullen de studenten heel zorgvuldig een keuze moeten maken voor de studie richting, want het is niet zo als in de tijd van Peter Rehwinkel dat je jaren kon studeren, wat de burgemeester zelf niet heeft gedaan. Hij had vier jaar nodig liet hij weten tijdens de discussie.

Een prima debat waar de Groninger burgemeester een diploma als herinnering kreeg uitgereikt en de volgende spreker, Jan de Jeu, een nieuw debat van start liet gaan.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *