Loire – Chambord Kasteel

Via Normandië en Bretagne een bezoek aan diverse locaties langs de Loire en waar een bezoek aan een bezoek aan Château de Chambord niet mag ontbreken. Het kasteel van Chambord in het departement Loir-et-Cher in het Loiredal in Centre-Val de Loire is een van de zogenaamde kastelen van de Loire. Het is een 16ᵉ-eeuws jachtkasteel, dat nooit is gebruikt om langdurig in te wonen. Het kasteel is het grootste en waarschijnlijk beroemdste kasteel aan de Loire. Het ligt ongeveer vijftien kilometer ten oosten van Blois

Geschiedenis van Chambord

Bij Blois heeft koning Frans I van Frankrijk, die erg van architectuur en jagen hield, in de 16de eeuw een prachtig kasteel laten bouwen. Het was eigenlijk bedoeld als een tijdelijk onderkomen voor jachtpartijen en feesten, maar het groeide al snel uit tot een fraai kasteel. Het kasteel van Chambord is een meesterwerk in renaissancestijl en heeft 440 kamers, 365 schouwen en 1036 ramen. Het is nooit permanent bewoond geweest. Hiervoor was het gewoon te groot en het lag te afgelegen van de bewoonde wereld!

Het is het grootste en beroemdste kasteel aan de Loire. Het is prachtig gelegen in de bossen. In het midden van het kasteel ligt een dubbele wenteltrap, met aan vier kanten een brede ingang. Deze is hoogstwaarschijnlijk door Leonardo da Vinci ontworpen. Als de ene trap gebruikt wordt om naar boven te lopen en de andere om naar beneden te lopen, dan kom je elkaar nooit tegen.

Kijk zeker naar de rode slaapkamer van de koning, de kamer van de graaf van Chambord met miniatuurkanonnen, de dubbele trap, de kapel en de rijtuigen en koetsen.

Daarnaast is er een schitterende collectie wandtapijten te bewonderen. Er zijn op de tweede verdieping voorwerpen tentoongesteld die overwegend met de jacht te maken hebben.

Een bezoek aan het park om het kasteel heen is zeker de moeite waard. Het bos is bijna even groot als de stad Parijs! Koning Frans I gebruikte het vroeger om te jagen. Tegenwoordig kun je er even ontsnappen aan de hectiek van de dag. Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen of paardrijden.

Alle foto’s van het kasteel: klik hier    Alle foto’s van Frankrijk: klik hier. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *